divendres, 15 d’octubre del 2010

Compte enrere per al 'concurs-espectacle'

Igualada es prepara per a la final de punts lliures, que tindrà 19 colles

El Campionat de Catalunya de la modalitat de punts lliures, a concurs únic, comptarà, la nit del 27 de novembre, amb dinou colles, de les quals 8 seran de la categoria gran. La categoria alevina guanya a Igualada dos inscrites respecte el 2009 mentre que la infantil i la juvenil en guanyen una cadascuna i la veterana es manté. La modalitat de punts lliures es basa en fer passos diferents als habituals de la sardana, seguint el ritme i l'estructura de la música.
Complex de màxim nivell
La competició tindrà lloc al Complex Esportiu Les Comes, espai que acull partits de màxim nivell de l'hoquei patins com ara l'OK Lliga o la Copa CERS. El poliesportiu és la 'casa' de l'Igualada Hoquei Club, equip que demà s'enfrontarà contra el Barça en la tercera jornada de la lliga estatal espanyola.
El 27 de novembre, s'obriran els accessos per al públic un quart d'hora abans de començar el concurs-espectacle. És a dir, a tres quarts de deu de la nit.
Aposta per la música en directe
A diferència d'edicions anteriors, l'edició d'enguany comptarà amb la música en directe de la Bellpuig Cobla. L'organització ha avisat a les colles que "és possible que hi hagi variacions de compàs respecte al que s'ha assajat", amb els arxius sonors faciliats per la Unió de Colles Sardanistes (UCS) i l'Agrupació Sardanista d'Igualada.

'Concurs-espectacle' 
L'organització es refereix al Campionat de Catalunya de la modalitat de punts lliures com un concurs-espectacle per la vistositat de l'esdeveniment. Per facilitar la varietat, la normativa de la competició ha inclòs la possibilitat d'alterar la durada de dos compassos als curts i quatre als llargs "en benefici d'una millor coreografia i una més fidel adaptació a l'estructura musical de la sardana".
Els dansaires també es podran deixar anar de les mans: fins al segon canvi per fer una coreografia inicial i a l'últim canvi de la tercera tirada de llargs per poder fer una coreografia final. També durant 4 compassos per cada tirada de curts i 8 per cda tirada de llargs, de manera alternada o consecutiva.
Les sardanes seran de 5 tirades (2 curts, 2 llargs i un contrapunt). L'organització ha marcat que caldrà un mínim de 4 punts variats en els curts i 6 en els llargs. La classificació final la determinaran un mínim de 5 jurats, que puntuaran cada sardana.
Quatre colles més que el 2009 
En la categoria absoluta hi participaran per segon any consecutiu dos rotllanes ponentines: Dolç Infern (Lleida) i Estol-Espígol (Agramunt), que se les hauran amb Iris-Catalunya Nord, Tarragona Dansa, la sabadellenca Mirant al Cel i les barcelonines Maig, Mare Nostrum i Violetes del Bosc.
A més de la barcelonina Xamosa, en alevins s'hi han inscrit l'esparreguerina '18 de juny a la Passió' i la sabadellenca Trapelles, que la temporada passada va competir-hi en juvenils. En infantils, competiran les colles Ceret, Esqueix (Sabadell) i Montgrí 2000 (Torroella).
En veterans, la disputa pel primer lloc serà entre Aires Gironins i l'esparreguerina Roques Blaves de la Passió.
Totes elles tenen la possibilitat de sortir a la pista amb un ball de presentació muntat per la pròpia colla i que no necessàriament ha de tenir res a veure amb la sardana. Això sí, amb un temps límit de 2 minuts.

ACTUALITZACIÓ (20/11/2010):L'organització a confirmat a CREUANT que hi ha un canvi entre les colles participants. L'alevina '18 de juny a la Passió', d'Esparreguera, s'ha donat de baixa i al seu lloc hi participarà 'Saltirons', de Vilanova de Bellpuig.

[Estol-Espígol durant l'edició de l'any passat a Platja d'Aro. /
Foto: Albert Font-Tarrés]