diumenge, 21 de novembre del 2010

Lliuren els Premis Rotllana 2010

La Nit de la Sardana de Ponent i l'Alt Pirineu ha tingut un record especial per a Ramona Guiu
La Nit de la Sardana, que enguany acull Juneda, ha tingut un marcat record per a Ramona Guiu Torrent, principal impulsora de la sardana a la localitat de les Garrigues morta recentment als 69 anys. En aquest sentit, la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida ha lliurat el Premi Rotllana a la seua família.

Passada la mitjanit de dissabte a diumenge, s'han desvetllat els Premis Rotllana d'enguany. L'ens federatiu l'ha entregat a la família Sòria-Guiu, "en reconeixement al treball constant d'una família que fins el passat mes d'octubre tenia tres generacions de sardanistes en actiu".
La filla de Ramona Guiu, Rosa Sòria, és, actualment, capdansera (entrenadora) i dansaire de Dolç Infern del Grup Sardanista Montserrat (GSM), de Lleida, mentre que el seu fill Miquel és monitor de l'Agrupació Sardanista de Juneda. Quatre nétes de Guiu també estan involucrades en la sardana: Sara Queralt és cap de colla (capitana) de Dolç Infern, Júlia Queralt és dansaire de Dimoniets, també del GSM, mentre que  Laura i Mònica Sòria ballen amb l'Agrupació Sardanista de Juneda.
Messegué, guardonat per l'ACSTL
El bellvisenc Joan Messegué ha rebut el Premi Rotllana de l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (ACSTL), ens dedicat a la sardana de competició, "en reconeixement a la seua trajectòria com a dansaire, precursor de colles sardanistes i activista cultural a la seua població". Messegué, de 40 anys, ha estat l'impulsor de la creació de la colla Xalem, que amb els seus dos anys de vida ha quedat subcampiona del Campionat de la Terra Ferma després d'haver pugnat pel liderat.
Messegué va provocar, com a cara visible de l'agrupació sardanista de Bellvís, un conflicte entre l'ACSTL i la Unió de Colles Sardanistes (UCS) la temporada 2008, que va tensar les relacions entre ambdós. L'entitat bellvisenca va decidir canviar de lloc el concurs de Bellvís -aquell any puntuable per al Campionat de Catalunya- i situar-lo al camp de futbol municipal. Això, tot i saber que el reglament de la màxima competició no deixa fer certàmens en camps de gespa. Les colles del Bàsic d'Honor, que es van assabentar del canvi un cop ja eren a la població, van decidir no participar el concurs.

L'Agrupació Sardanista de Juneda, premiada per la Coordinadora d'Aplecs
La Coordinadora d'Aplecs de les Comarques Lleidatanes ha atorgat el seu Premi Rotllana a l'Agrupació Sardanista de Juneda perquè "tot i haver estat creada fa prop de 70 anys sap mantenir l’entusiasme i dinamisme necessaris per organitzar any rera any activitats sardanistes motivadores per a totes les edats, com el seu tradiciona Aplec Sardanista, que aquest any ha celebrat la trentena edició, i que organitza anualment el primer cap de setmana de juliol". L'entitat ha estat l'encarregada d'organitzar la Nit de la Sardana d'enguany.
El 'Saltem i Ballem' premia la cerverina Carme Cos
El programa d'ensenyament 'Saltem i Ballem' ha concedit el seu Premi Rotllana a la cerverina Carme Cos Boladeres. perquè "la seua tasca en pro de la sardana destaca en l’àmbit de l’ensenyament de sardanes, com a monitora i precursora de la creació de noves colles infantils i alevins de la seua població". Cos és la parella Josep Maria Boldú, expresident de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida.

Durant la vetllada, que ha comptat amb la presència de mig miler de persones, també s'ha inaugurat, a Juneda, el monument a la sardana i s'han entregat els trofeus del Campionat de la Terra Ferma. L'ens federatiu de Ponent i l'Alt Pirineu ha fet un reconeixement pels cinquanta anys de l'Agrupació Sardanista de Torregrossa i del programa 'La Sardana' de Ràdio Lleida. A l'acte hi han assistit dirigents com ara Bartomeu Duran, president de la Federació Sardanista de Catalunya, o Santi Ferrerfàbrega, president de la Unió de Colles Sardanistes.

[Imatge 1: Ramona Guiu / Foto facilitada per Joan Carles Saltó
Imatge 2: Els Premis Rotllana 2010 amb els presidents dels ens federatius. / Foto: FSCL
Imatge 3: Moment del sopar de la Nit de la Sardana. / Foto: FSCL
Imatge 4: Santi Ferrerfàbrega amb dos dansaires de la colla Arc de Sant Martí, de Juneda. / Foto: FSCL]