dijous, 16 de juny del 2011

Arcadi Oliveres porta la sardana al discurs dels 'indignats'

El professor d'economia exemplifica els beneficis de la immigració i proposa mesures contra la crisi econòmica
Els 'indignats' de Lleida han tingut aquest migdia la visita del professor d'Economia de la Universitat de Barcelona Arcadi Oliveres, que ha fet una intervenció organitzada a darrera hora a la plaça Ricard Vinyes davant de desenes de persones. El pacifista ha mostrat el seu rebuig als actes violents succeits ahir al voltant del Parlament de Catalunya i l'encerclament de la seu de la institució. Al mateix temps que ha mostrat el seu suport a les manifestacions que pretenen fer una societat més justa. En el seu discurs, Oliveres ha posat l'aparició de la sardana com a exemple d'alguns dels beneficis aportats per les persones immigrades.
El president de Justícia i Pau s'ha mostrat combatiu amb els discursos xenòfobs que demanen l'expulsió de nouvinguts aprofitant la crisi econòmica. Ho ha justificat amb tres arguments: "no es poden posar fronteres al món", per motius econòmics -moment en què ha citat estudis de l'ONU i del govern espanyol- ja que, considera que, fan falta persones en edat productiva per poder mantenir les necessitats de la infància i de la gent gran i per raons d'aportació cultural. En el darrer cas, Oliveres ha recomanat: "ara que ve l'estiu, agafeu l'Eix Transversal fins a Girona" i ha citat elements del patrimoni cultural català com ara el call jueu o els banys àrabs. "Després aneu a la Bisbal de l'Empordà i allà hi trobareu La Principal de la Bisbal que us tocarà sardanes", moment en què ha citat les múltiples influències que ha tingut de gèneres i danses d'altres indrets.
"Si hem dit que la crisi és de tipus financer, les primeres respostes han de ser financeres", ha manifestat el professor titular de la UB. L'especialista en economia mundial ha proposat mesures com ara la persecució del frau fiscal de les grans fortunes, l'aplicació de la Taxa Tobin o la nacionalització dels bancs que han rebut diners públics i ha recordat que la darrera opció ja la van aplicar George W. Bush als EUA i Gordon Brown a Gran Bretanya.
Oliveres també ha criticat el pas de les caixes a bancs ja que dependran d'uns accionistes i no dels seus clients i la seva preocupació per l'abolició de les seves obres socials. També ha animat a apostar per la banca ètica com ara el Projecte Fiare o Triodos Bank.
"Mas va ser el primer de creuar la línia vermella quan va tancar el primer quiròfan" El pacifista s'ha mostrat "molest" perquè les accions "de 25 o 30 persones que han estat violentes" no han de desprestigiar la mobilització feta pels 'indignats' i ha posat en dubte que alguns Mossos d'Esquadra no haguessin començat la violència. Oliveres ha destacat que el president del govern de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va ser "el primer que va creuar la línia vermella quan va tancar el primer quiròfan".
Per la seva banda, Felip Puig ha anunciat que el Departament d'Interior està investigant Oliveres per un pressumpte delicte de calúmnies per aquestes declaracions. Unes declaracions que ja han provocat mostres de solidaritat envers el president de Justícia i Pau i estan organitzant una concentració, diumenge, a la plaça Catalunya de Barcelona.

[Oliveres durant la intervenció d'aquest migdia. /
Fotos: Albert Font-Tarrés]