dijous, 6 de maig del 2010

“Lleida tindrà un concert que s'escapa de la normalitat”

L'Auditori acollirà “noves visions” de la música per a cobla com a final de la Festa Major

“Crec que és un programa que només per la curiositat del contingut que aporta és interessant d'anar-lo a escoltar perquè s'escapa de tot el que s'acostuma a fer normalment amb una cobla”. Així presenta Joan Lluís Moraleda el concert que dirigirà l'11 de maig a l'Auditori Municipal Enric Granados de Lleida amb la Cobla Simfònica de Catalunya. Una actuació que serà el final de la Festa Major de Maig -juntament amb una cantada d'havaneres- abans dels focs artificials i el ball amb els gegants i el Marraco.

“Intenten fer uns programes que siguin absolutament interessants per les aportacions de noves visions del que pot ser una cobla”, explica a SARDANEJANT el director titular d'aquesta formació musical no estable fundada l'any 2002.
 L'espectacle 'Concert mediterrani', produït per l'associació 'Sabadell més Música', començarà amb 'Puigsoliu', de Joaquim Serra. Les notes de l'obra 'Concert per a violoncel i piano', d'Agustí Cohí, sonaran a través d'aquests dos instruments i la cobla. L'audició continuarà amb 'Segadors a Barcelona', de Josep Vinaròs, president de 'Sabadell més Música'. De Moraleda hi haurà la composició 'Tirant lo Blanch', que ell considera que “ha estat una de les meues grans aportacions a la música per a cobla”.
Per finalitzar, “intentem fer un diàleg entre aquests dos móns tan diversos i oposats com és el jazz, per una banda, i la música per a cobla, d'una altra”. Serà amb 'Suite mediterrània', de Francesc Burrull, qui va ser un dels impulsors d'Els Setze Jutges i del jazz català. El propi Burrull serà el pianista de la vetllada juntament amb quinze instrumentistes més.
Cobla Simfònica de Catalunya ha tornat als escenaris enguany amb una ronda de tres concerts inclosos dins del cicle 'Cultura en gira' del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. La gira ha passat per Mataró i Torelló i acaba a Lleida. 

Un dels objectius fundacionals és "intentar conscienciar el gran públic de la necessitat que té Catalunya de tenir una cobla institucionalitzada”, en referència a l'existència d'una Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya o de bandes municipals.
La Cobla Simfònica de Catalunya no és de caràcter governamental. 
Cal no confondre aquest conjunt amb la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya -que uneix la Cobla La Principal de la Bisbal i l'Orquestra de Cambra de l'Empordà- i que es va estrenar a finals del 2008 sota l'empara de l'empresa Metalquímia.

[Foto d'arxiu de la Cobla Simfònica de Catalunya]