dimecres, 29 de desembre del 2010

Setze candidatures amb cobla i sardana als Premis Enderrock 2011

La votació popular s'ha iniciat amb una vintena de categories
L'edició del 2011 dels Premis Enderrock, els més prestigiosos de la música catalana, compten amb, almenys, setze candidatures relacionades amb la sardana, la cobla i els instruments propis de l'agrupació musical.
Els aspirants són classificats en tres gèneres: 'pop-rock', 'cançó d'autor' i 'folk/noves músiques'. Cadascun compta amb quatre premis: millor artista o grup, millor disc, millor directe i millor cançó. També hi ha guardons -conjunts per a tots els estils- per al grup revelació, la portada de disc, la pàgina web, la sala de concerts, el videoclip, el DVD musical, la lletra de cançó i al millor artista o grup dels Països Catalans en altres llengües.
El certamen, organitzat per la revista i el grup editorial homònims, té dos apartats: premis de la crítica i de votació popular.

Tres discos de Pop-rock
En el gènere 'Pop-rock' hi ha tres enregistraments seleccionats amb intervenció d'instruments propis de la cobla: 'N'ix' de Pascal Comelade i Enric Cassasses, 'The Best Funk of Your Life' de Raph Dumas i 'Terra i Cultura. II Premi Miquel Martí i Pol', que recopila temes presentats en aquest guardó per part de diferents intèrprets.
A 'N'ix' hi intervé el tenorista Olivier Marquès i Pep Pascual amb la tenora i el fiscorn, instruments que combina amb les percussions, el saxo baríton, el clarinet o la trompeta de plàstic. El seu tècnic de so és el protagonista del segon disc candidat d'aquest gènere: Raph Dumas.
El 'discjòquei' fa una versió particular de la sardana 'La Santa Espina', passant la composició original d'Enric Morera al funk i la música electrònica. Dumas és conegut pel seu espectacle amb 'The Primaveras' i la Cobla Mil·lenària.
La barreja entre el so tradicional i l'electrònica és el que també busca Marcel Casellas i La Principal de la Nit So Insistent, que tenen un tema al recopilatori del certamen de musicació de poesies.

Dos candidats en 'Cançó d'autor'
El disc 'A la casa d'enlloc', del solsoní Roger Mas, opta pel gènere 'Cançó d'autor'. L'enregistrament compta amb la col·laboració de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. L'elnès Joan-Llorenç Solé hi aspira amb l'àlbum 'I si l'amor fos un conte...', en el qual es pot escoltar la tenora d'Olivier Marquès i el fiscorn de Lilian Perez.

Vuit en 'Folk/Noves músiques'
'Amargós&Vidal: dues visions contemporànies de la cobla' és una de les propostes triades per a aquesta etiqueta musical. Les composicions de Joan Albert Amargós i Lluís Vidal interpretades per la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona també opta als Premios de la Música.
El disc '45' amb motiu de l'aniversari del grup d'havaneres Els Pescadors de l'Escala inclou la sardana 'Girona m'enamora', escrita per Ricard Viladesau. L'enregistrament de l'espectacle 'Aigua' -desenvolupat per l'Esbart Marboleny, Mirna i Xavi Múrcia- inclou el flabiol de Guillem Ballaz i la tenora de Toni Rocosa.
Entre les candidates també hi ha 'Lo riu', en el qual la tenora de Pep Pasqual sona dins de l'Orquestra de Cambra Tradicional Catalana, que interpreta els temes al cantó de Miquel Gil, Eliseo Parra i Lídia Pujol.
El projecte musical 'Sardana curta però no tant' uneix tenora i acordió diatònic. El primer instrument, interpretat per Jordi Molina mentre que Perepau Jiménez toca el segon.
Fins a tres recopilatoris candidats inclouen una cobla. 'Cançons patriòtiques', tret per PICAP, conté 'Cançó d'amor i de guerra', 'Poema catalanesc' i la sardana 'La Santa Espina'. La mateixa discogràfica ha editat 'Himnes dels Països Catalans', en el qual hi ha les sardanes 'La Santa Espina', 'L'Empordà' i 'Juny'. Al compilatori del festival Tradicionarius 2010 s'hi pot trobar un tema interpretat per la Cobla Mediterrània.

Tres DVD
Els discos '45', d'Els Pescadors de l'Escala, i 'N'ix', de Pascal Comelade i Enric Cassasses, també han sortit amb DVD. Aquets dos s'afegeixen al de Marina Rossell amb la seva actuació al Gran Teatre del Liceu de Barcelona presentant 'Clàssics catalans'.


· Notícies relacionades:
- 'Cinc candidatures continuen als Premis Enderrock populars' (21/01/2011)
- 'Kaulakau, premi Enderrock de la crítica' (07/01/2010)