dijous, 4 de març del 2010

"Hem alliberat la música de Pep Ventura d'una pressió folklòrica"

Presenten el disc i el catàleg sobre Pep Ventura fruit de l'exposició sobre la seua figura i el seu context
La musicòloga Anna Costal, comissària de l'exposició Pep Ventura abans del mite: quan la sardana era un ball de moda, ha explicat aquesta tarda durant la presentació del catàleg i del disc a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) que amb el projecte "la música de Pep Ventura s'ha alliberat d'una presssió folklòrica" i que "no només hem desmuntat un mite sinó que hem situat la música de Pep Ventura a un nivell europeu, més enllà de les fronteres catalanes".

L'acte ha comptat amb la presència de Pep Moliner, director del departament de Música tradicional de l'ESMUC; el professor Joaquim Rabasseda; la directora del Museu de l'Empordà, Anna Capella, i Francesc Cortès, coordinador del grup de recera Les músiques en les societats contemporànies de la Universitat Autònoma de Barcelona.


El catàleg "té una funció no només de recollir unes imatges i uns textos de l'exposició, parteix de la mostra però encara hi podeu informació ampliada", ha afirmat Costal. El recull, amb un tamany de llibre, conté articles escrits pels musicòlegs Jaume Ayats, Francesc Cortès i Anna Costal, el catedràtic d'història contemporània de la UAB Pere Gabriel, el professor de la Universitat de Liverpool Joan-Lluís Marfany, el periodista Josep Playà i la doctora en estudis hispànics Aurélie Vialette.

Cortès ha definit l'acte com "la posada de llarg, una mena de comunió laica" perquè el catàleg és "una de les primeres obres que podem portar endavant" des del grup de recerca que dirigeix. I justifica l'edició perquè "no es pot entendre la música sense el recurs de la literatura".

La directora del Museu de l'Empordà, Anna Capella, considera que el treball ha ajudat a veure el músic "d'una manera polièdrica i plural" i creu que s'ha aconseguit "satisfer el públic que no coneix la figura i satisfer la comunitat científica". L'exposició, el catàleg i el disc ha estat una mostra de "coneixement retornat a la societat", segons el musicòleg Joaquim Rabasseda.

Després dels parlaments, la Cobla de l'ESMUC ha tocat algunes de les peces del disc amb el comentari previ de cada composició per part d'Anna Costal. Els responsables del projecte han buscat un estil d'interpretació que s'apropés al de l'època.

[Imatge 1: D'esquerra a dreta: Cortès, Moliner,
Capella, Costal i Rabasseda.
Imatge 2: La Cobla de l'ESMUC interpretant algunes
de les obres durant la presentació
a l'aula d'orquestra.
Fotos: Albert Font-Tarrés]