dimarts, 13 de juliol del 2010

“Quan convé seguem cadenes”

La Federació de Catalunya se suma a la resposta contra la sentència del Tribunal Constitucional
La Federació Sardanista de Catalunya i l'Obra del Ballet Popular van encapçalar dissabte el bloc del sardanisme organitzat durant la manifestació 'Som una nació. Nosaltres decidim' de Barcelona, tal com va avançar CREUANT.
La marxa, organitzada per Òmnium Cultural com a resposta a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya, va col·lapsar el passeig de Gràcia i la Gran Via de les Corts Catalanes i els carrers adjacents. Malgrat la dificultat per al recompte de participació, la guàrdia urbana va xifrar-la en 1.100.000 persones mentre que Òmnium va elevar-la a 1.500.000.
Una vintena d'entitats sardanistes es van afegir al llistat de més de 1.700 col·lectius adherits, entre les quals hi ha les agrupacions sardanistes de Verdú i Montalbà de Preixana o els Amics de la Sardana d'Alguaire. La Bellpuig Cobla va ser l'única formació musical del gènere que s'hi va unir. També hi consta la Federació Sardanista de les Comarques Lleidatanes, que engloba els ens federatius sectorials com l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (ACTL), la Coordinadora d'Aplecs de les Comarques Lleidatanes i el programa d'ensenyament 'Saltem i Ballem'.
Centrada en la campanya per a la declaració de la sardana com a dansa nacional, la Federació Sardanista de Catalunya no s'havia adherit en cap de les manifestacions sobiranistes convocades en els darrers anys. Un fet que s'hi que havia portat a terme la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida.
Veus crítiques amb l'UCS
Dansaires de colles participants al concurs de Vic de dissabte, puntuable per al Campionat de Catalunya en la modalitat de lluïment, van declarar a CREUANT el seu malestar pel manteniment del certamen malgrat la manifestació “històrica”.
La Unió de Colles Sardanistes (UCS), responsable de la competició, no consta entre els adherits a la marxa, a diferència de l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Comarques Gironines, ens autònom que actua de territorial de l'organisme català.
“Era el primer concurs de la temporada i estava tot planificat des de feia mesos”, va explicar a CREUANT Santi Ferrerfàbrega, president de l'UCS. I va afegir que “volent arreglar una cosa, n'haguéssim espatllat una altra”. Des de l'organització del concurs, el Grup Sardanista Riallera, van fer saber la seua adhesió abans de començar el certamen amb un petit manifest. Algunes colles van sortir al galop de presentació amb estelades, senyeres i pancartes amb el logotip de la manifestació.
Sobre l'adhesió oficial de l'UCS, Ferrerfàbrega admet que “no ens ho vam plantejar perquè estàvem centrats a fer del concurs un èxit” encara que assegura que “haguéssim convocat per a la manifestació si no hi hagués hagut la coincidència”.

[Foto: Francesc Botet (Avibotet.cat)/
El president de la Federació de Catalunya,
Bartomeu Duran (amb camisa blanca), 
va encapçalar la iniciativa]

Notícies anteriors
· S'amplia la llista d'adherits al 'Som una nació. Nosaltres decidim' (12/07/2010)
· Ressò internacional (llistat de notícies) (11/07/2010)
· Més d'una dotzena d'entitats sardanistes s'han adherit al 'Som una nació. Nosaltres decidim' (09/07/2010)
· Ja són una mitja dotzena les entitats sardanistes adherides per a dissabte (08/07/2010)
·
Federació i OBP volen unir el sardanisme a la manifestació de dissabte (07/07/2010)
· La Federació de Catalunya s'adhereix a la manifestació de dissabte (05/07/2010)