dimecres, 2 de desembre del 2009

'Ab initio', Mare Nostrum

[Crònica publicada a SARDANEJANT (02/12/2009)]
.
.Ab initio, Mare Nostrum
La colla barcelonina s’apropia un any més del Campionat de Punts Lliures de dissabte, en la primera edició amb presència ponentina després d’anys

ALBERT FONT-TARRÉS / Platja d'Aro
Les referències a l'època romana són de fàcil fer quan qui guanya el Campionat de Catalunya de la modalitat de punts lliures -inventats per cada colla- porta el nom de 'Mare Nostrum' i venç a cantó del Mediterrani en una població aixecada on hi havia l'antic latifundi del senyor Porcianus, un comerciant de vi. Entre 'Blandae' (Blanes), 'Emporiae' (Empúries) i 'Aquae Voconiae' (Caldes de Malavella).
Malgrat tot, Platja d'Aro és ara una població àmpliament encarada al turisme però que no oblida que és de l'Empordà. El municipi, de la comarca d'on va sortir, té dedicada una plaça a la sardana i ha inclòs reconeguts compositors del gènere al seu nomenclàtor de carrers: Eduard Toldrà, Conrad Saló, Joaquim Serra, Ricard Viladesau, Pep Ventura, Juli Garreta o Vicenç Bou, entre alguns altres.
Passejant-s'hi es pot trobar a segona línia de mar (en un tram passa a tercera) el carrer de Lleida. De fet, des de Ponent fan fer cap al Palau d'Esports i Congressos dos colles: l'agramuntina Estol-Espígol i Dolç Infern, del lleidatà Grup Sardanista Montserrat. El president de la Unió de Colles Sardanistes (UCS), Santi Ferrerfàbrega,  les va destacar durant el seu parlament: “agraeixo l'esforç que han fet”. I és que el mateix dia, l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (ACSTL) -òrgan reconegut com a territorial de l'UCS- lliurava els guardons del Campionat de la Terra Ferma durant la Nit de la Sardana.
La presència ponentina va ser una de les excepcionalitats de la nit, que va acabar amb el setè lloc de la campiona ponentina de la modalitat, Estol-Espígol, i el vuitè de Dolç Infern, segona de la Terra Ferma a només dos punts. Tot i així, la sorpresa de la temporada ha estat el final del repartiment entre Violetes del Bosc i Mare Nostrum. Per bé que la primera ha guanyat en lluïment i la segona en punts lliures, com ha estat habitual les darreres temporades; una no ha estat la perseguidora de l'altra. Si el segon lloc de lluïment se'l va apropiar la colla Anhel el passat 15 de novembre, dissabte va ser Maig qui va quedar subcampiona de punts lliures.
El concurs-espectacle, que va comptar amb 16 colles, va començar amb un ball de presentació: ritmes caribenys, 'Thriller' de Michael Jackson, cabaret o referències tradicionals, van ser alguns dels estils escollits.
A les mitges parts, el moviment de les parelles del Club de ball esportiu Doll de Quart, entre les quals hi havia la campiona de l'estat espanyol de balls de saló. 
L'entrega de premis, amb els llums del Palau apagats, les colles van recollir els guardons seguides per focus.
Les colles 'Roques Blaves', d'Esparraguera; la sabadellenca 'Cabirols', 'Montgrí 2000' i 'Xamosa' van fer-se amb els primers llocs de veterans, juvenils, infantils i alevins, respectivament.


Les valoracions
Ester Cibran / Capdansera i cap de colla de Mare Nostrum (Barcelona)
"Nosaltres hem sortit amb il·lusió perquè la gent tenia ganes de sortir almenys en aquest concurs ja que no havíem sortit en tot l'any al Bàsic. Amb pressió perquè ens la posem nosaltres perquè surti tot bé i amb la màxima precisió. Nosaltres assagem primer la coreografia i els punts i després el conjunt. Compactar-ho tot és el més complicat"


Jordi Llorens / Representant de la colla Estol-Espígol (Agramunt)
"És una excusa per motivar-te una mica, per fer una cosa diferent, per sortir de la rutina... i, a part, sortim de Lleida, que per nosaltres era una 'frontera'. Ens ha fet il·lusió i l'any que ve tornarem si podem combinar-nos-ho i que no  hi hagi la Nit de la Sardana... Al Campionat de la Terra Ferma, per nosaltres ha estat una motivació i una alegria que hi hagués una altra colla que tirés endavant amb els punts lliures amb continuïtat."


Sara Queralt i Marc Fillat / Caps de colla de Dolç Infern (Lleida)
"És el primer any que hi hem anat i hem fet el que hem pogut. Ens hem despertat una mica tard però hem treballat bastant i hem quedat bé dins del que cap. L'any que ve tornarem, i millor. Assajant per venir aquí hem millorat moltíssim. Al Campionat de la Terra Ferma teníem ganes de superar Estol-Espígol però al final no ha pugut ser; als primers concursos vam estar més desigualats però a l'últim, el de Balaguer, els vam guanyar.”




[Foto: Albert Font-Tarrés /
La campiona va esclatar d'alegria després dels nervis inicials]