divendres, 23 d’abril del 2010

El nom de Samaranch va ajudar a entrar als Jocs Olímpics

L'expresident del COI i exdirigent franquista era membre de la comissió d'honor de la Fundació Universal de la Sardana
"Ens va ajudar de forma indirecta", expliquen fonts de la Fundació Universal de la Sardana, entitat que es dedica a incloure la dansa a les Olimpíades. Juan Antonio Samaranch va acceptar de formar part de la comissió d'honor quan la FUS li ho va demanar, encara sent president del Comitè Olímpic Internacional (COI). Aquest fet "ens va obrir moltes portes".

Des de la fundació, creada el 1992, recorden el cas de Beijing'08, quan les autoritats xineses eren reticents a la proposta que la sardana fos inclosa d'alguna manera als actes paral·lels dels Jocs Olímpics. "Però en saber que en Samaranch formava part de la comissió d'honor ens van veure amb més bons ulls", i va copresidir amb representants del consolat xinès algun dels actes previs que van tenir lloc a Barcelona.

Juan Antonio Samaranch va assistir, i va fer discursos, a les actuacions de la selecció sardanista a Atlanta'96, Sydney'00 i Atlanta'04, edicions en què encara era president del COI. "La seua presència ens va donar molt de ressò", afirmen les mateixes fonts.

Passat franquista i liquidador de les aspiracions olímpiques catalanes
Juan Antonio Samaranch va morir dimecres sense penedir-se d'haver estat regidor falangista de Barcelona, procurador de les Corts franquistes, president de la Diputació de Barcelona franquista i ambaixador de Franco. La premsa internacional, a diferència de la major part dels mitjans catalans i espanyols, s'ha fet ressò d'aquest passat i dels escàndols de corrupció que hi va haver durant el seus més de vint anys de mandat. Samaranch, que va tutelar els Jocs de Barcelona'92, va impulsar el bloqueig de les aspiracions olímpiques catalanes quan va aprovar la modificació de la Carta Olímpica perquè no hi participessin nacions sense estat.

La FUS o 'la sardana, una dansa per al món' 

Nascuda l'any 1992 arran dels Jocs Olímpics de Barcelona, la Fundació Universal de la Sardana ha portat la música i la dansa a les diferents edicions amb la voluntat d'unir els 'valors' de la sardana i els de l'olimpisme.
Al capdavant de la FUS hi ha l'activista Josep Espar i Ticó. Aquest promotor cultural catalanista va estar implicat en accions com els Fets del Palau, la campanya contra la desmembració de Lleida de la resta del Principat o el 'Volem bisbes catalans'. Qui va ser fundador del diari Avui actualment lidera les reivindicacions del 'Col·lectiu per un bon traçat del TGV', per evitar que el tren d'alta velocitat passi per la Sagrada Família de Barcelona.

Una trenta comissionats d'honor

La FUS ha tingut una trentena de membres a la comissió d'honor a banda de la seua junta directiva. Entre els noms que n'han estat part hi ha el pintor Antoni Tàpies, la soprano Montserrat Caballé, el músic Jordi Savall, el premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel, el president del FC Barcelona Joan Laporta, el bisbe Pere Casaldàliga, la pianista Alícia de Larrocha o el filòsof Xavier Rubert de Ventós.

[Foto: Samaranch va presidir un acte
amb els candidats per ballar a Beijing'08,
al castell de Montjuïc de Barcelona. /
Foto: Salvador Font]