divendres, 16 d’abril del 2010

La 'Feria de Abril' començarà amb una sardana

La Feria de Abril de Catalunya s'inaugurarà amb una versió de la sardana 'Baixant de la font del gat' el proper 23 d'abril. L'esdeveniment tindrà lloc fins al 2 de maig a plaça del Fòrum, entre els termes municipals de Barcelona i Sant Adrià del Besós.

El grup de sevillanes, castanyoles i flamenc de Cal Bovalà de Calafell ha estat convidat per la Federación de Entidades Culturales Andaluzas en Cataluña (FECAC) per estrenar la trenta-novena edició de la Feria de Abril de Catalunya amb un concert. El conjunt, format per 34 persones, és encapçalat per Paqui Trujillo. La interpretació de Baixant de la font del gat serà amb castanyoles i comptarà amb "alguns passets", segons ha explicat Trujillo a CREUANT.

"És una sardana que m'agrada molt, té un passatge que et puja l'ànim", afirma Trujillo. "Se'm va acudir perquè ja havíem fet la suite Ibéria, d'Isaac Albéniz, amb el passatge dedicat a Catalunya", afegeix.
La mateixa actuació la repetiran el 25 d'abril a la caseta que Unió Democràtica de Catalunya (UDC) tindrà a la Feria de Abril de Catalunya.

El grup de sevillanes, castanyoles i flamenc és fruit del curs que porta a terme Paqui Trujillo dins de l'equipament municipal de Cal Bovalà de Calafell, com a part de la seua oferta d'activitats. El 25 de juliol faran la cloenda al Teatre-auditori de Calafell, on hi interpretaran la sardana i la suite Iberia.

L'esdeveniment organitzat per la FECAC ha rebut crítiques pel model de gestió i per la política cultural que promou. Bienve Moya, Premi Nacional de Cultura Popular 2009 i membre d'Altres andalusos, va afirmar en una entrevista a CREUANT que representa "l’Andalusia del franquisme, de l’espanyolisme de pandereta" i que "desprestigien la cultura andalusa". Les subvencions rebudes i els contractes d'exclusivitat també han provocat les sospites que sigui "un gran negoci" per a Francisco García Prieto, president de l'entitat.

[Cartell de la 'Feria de Abril de Catalunya' d'enguany,
de l'il·lustrador Miguel Gallardo]