diumenge, 25 d’abril del 2010

'Avui', Anguela i Ramió, entre la quinzena de Premis Sardana 2010

La Federació Sardanista de Catalunya (FSC) ha concedit la Medalla al mèrit sardanista a l'activista Antoni Anguela, segons han anunciat aquest migdia des de l'Escala. La medalla al mèrit musical serà per a la compositora i directora Concepció Ramió mentre que la del mèrit cívic serà per al suplement 'Sortim', de l'empresa editora dels diaris Avui i El Punt. L'escola Mestres Munguet Cortés, de Vilanova del Vallès, rebrà la medalla al mèrit de la dansa catalana per la seua dedicació a ensenyar sardanes i altres danses catalanes durant l'horari lectiu des de 1986.

Antoni Anguela i Dotres, actual cap del Servei de Patrimoni Etnològic de la Generalitat de Catalunya, és conegut per la seua múltiple activitat sardanista. És president de l'Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona, director de la revista SOM, responsable del butlletí de la FSC 'Infosardana', entre altres. Aquest home de confiança de l'actual president de la Federació Sardanista de Catalunya, Bartomeu Duran, també és membre de la junta directiva de l'ens federatiu. Angela ja havia rebut la medalla, anteriorment.

Concepció Ramió i Diumenge ha desenvolupat una extensa trajectòria en la música per a cobla que també l'ha dut a ser directora, compositora i professora. Ha estat al capdavant de cobles com la Sant Jordi, la Bellpuig Cobla o la Vila d'Olesa.

Al suplement 'Sortim', que distribueixen els diaris Avui i El Punt, se li ha valorat la seua difusió de la sardana des d'un vessant periodístic. 'Sortim', de l'Avui, i 'Punt de Festa', d'El Punt, es van fusionar el passat mes de gener fruit de l'adquisició del primer rotatiu per part de l'empresa editora del segon, Hermes Comunicacions.

El concert de Peralada, premi a les iniciatives renovadores
L'Agrupació d'Aplecs Sardanistes de les Comarques Gironines rebrà el Premi Sardana a les iniciatives renovadores per haver incorporat un concert de cobla al Festival Internacional de Música Castell de Peralada. De fet, l'edició d'aquest estiu combinarà una experiència de l'artista eclèctic Carles Santos i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

Premis a la dedicació
En aquesta secció l'FSC els ha concedit al campió de Catalunya en revesses Víctor Sallés i a la miralcampina Montserrat Carulla, impulsora de la sardana a l'educació primària i del programa d'ensenyament 'Saltem i Ballem' a Ponent. El torredembarrenc Josep Forn i l'encampadà Isidre Casal el tindran per la seua tasca en la seua població.

Premis repetits
A més de la medalla a Antoni Anguela repetida, entre els guardonats hi ha el programa 'La Sardana', de Ràdio Lleida, amb el Premi Sardana a la Continuïtat pels cinquanta anys de la seua primera emissió. Aquest espai dirigit des de la militància sardanista per Sebastià Gràcia, ja havia rebut mitja dotzena de Premis Dia de la Sardana -antic nom del guardó- els anys 1962, 1974, 1976, 1980, 1995 i 2000. Gràcia, avessat a l'opinió i a l'hibridació d'informació amb opinió, ha estat molt crític amb qüestions com el traspàs de funcions de l'Obra del Ballet Popular -en la qual va tenir un paper destacat des de Ponent- a la FSC, amb les últimes Ciutat Pubilla de la Sardana, amb el sardanisme de competició i amb els propis Premis Sardana.

La FSC també ha atorgat un dels Premis Sardana a la Promoció i Difusió a Xavier Colon, de Sant Hilari de Sacalm, per "la seua tasca contínua de difusió i ensenyament". Colón ja havia rebut, juntament amb Quim Massa i Mireia Bosch, el Premi a la Divulgació Pedegògica de la Sardana.

El 2008 el Premi a la Comunicació va ser per a l'Agrupació Sardanista L'Ideal d'en Clavé de les Roquetes, de Barcelona. Aquesta entitat rebrà enguany un dels Premi a la Continuïtat, pels seus 50 anys.

Els altres reconeixements
A més de Colon, han concedit el Premi a la Promoció i Difusió a la madrilenya María José Quijano Bohórquez com a promotora i divulgadora de la sardana a Madrid i Saragossa.

Els Premis a la Continuïtat han estat per als 50 anys de l'Agrupació Sardanista de Torregrossa, l'Agrupació Amics de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols i l'Esbart Joventut Nostra de Barcelona, a més del programa 'La Sardana' de Ràdio Lleida i l'Agrupació Sardanista L'Ideal d'en Clavé de les Roquetes, de Barcelona.