divendres, 23 d’abril del 2010

L’expansió de la sardana, motiu del Sant Jordi

La diada de Sant Jordi d’enguany comptarà amb novetats editorials que se centren en la implan- tació de la sardana des de les comarques nord-occidentals i la creació del mite nacional per part del catalanisme conservador.
D’altra banda, hi ha programades més de quaranta activitats sardanistes per avui, segons les dades recollides per la Federació Sardanista de Catalunya. I fins diumenge passaran de la norantena.
_________________________

Les novetats editorials d'enguany

'La nacionalització de la sardana'
PERE ANGUERA
Edita:
Rafael Dalmau Editors

Sinopsi:Publicació pòstuma del llibre del catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili. L'autor explica com una dansa sense connotació simbòlica o identitària passa a ser denominat 'ball nacional', sense haver arribat a tot el territori.

'L'expansió de la sardana a finals del segle XIX i inicis del XX. Noves interpretacions amb atenció especial al cas del Camp de Tarragona'
ÀNGEL LÓPEZ I LLUÍS
Edita: Arola Editors

Sinopsi: Obra guanyadora del 9è Premi Joan Amades per a assajos o investigacions sobre cultura popular. Aquest llicenciat en Humanitats explica la creació de la imatge de la sardana com a element catalanista i conservador. L'autor fa especial esment al Camp de Tarragona i als conflictes provocats amb la seua implantació.

'Pep Ventura abans del mite. Quan la sardana era un ball de moda'ANNA COSTAL I FORNELLS (Coord.)
Edita:
Museu de l'Empordà

Sinopsi:Fruit de l'exposició sobre la figura de qui s'ha atribuït la 'paternitat' de la sardana actual. També conté escrits dels musicòlegs Jaume Ayats, Francesc Cortès i Anna Costal, el catedràtic d'història contemporània de la UAB Pere Gabriel, el professor de la Universitat de Liverpool Joan-Lluís Marfany, la doctora en estudis hispànics Aurélie Vialette i el periodista Josep Playà. Es complementa amb un disc d'obres poc conegudes del Pep de la tenora.

'Agrupació Sardanista de Torregrossa. 50è aniversari (1960-2010)'RAMON MANUEL RIBELLES I PUIG
Edita: Agrupació Sardanista de Torregrossa

Sinopsi: Ribelles, llicenciat en Humanitats, narra la història d'aquesta entitat dedicada al sardanisme. Al llarg d'una vuitantena de pàgines, la publicació mostra imatges de la història de la sardana a Torregrossa. El llibre és acompanyat d'una auca elaborada pels alumnes del CEIP La Bassa de la població.