divendres, 18 de març del 2011

"El Palau de la Música ha de continuar programant concerts de cobla"

Demà tindrà lloc la primera actuació de la Cobla Sant Jordi després de la supressió del cicle 'Cobla, Cor i Dansa'
"El Palau [de la Música Catalana] ha de garantir una participació important en les nostres temporades de la música de concert per a cobla". Ho ha manifestat a CREUANT el conseller musical de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, Lluís Millet. Unes afirmacions fetes el dia en què s'ha presentat el cicle de concerts de l'Orfeó Català, que s'estrenarà demà, a les set del vespre, amb l'actuació del cor i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.
Amb la presentació d'avui s'ha confirmat la supressió del cicle 'Cobla, Cor i Dansa'. Una decisió que havia avançat el que fins ara era el seu coordinador, Jaume Comellas, en una entrevista al programa 'Fes ta Festa'. Segons ha explicat Lluís Millet s'ha fet per "les necessitats econòmiques i perquè som en un moment de transició" amb el nomenament de Joan Oller com a director general i director artístic de la institució. "Això ha fet que tots els projectes hagin estat en suspens", explica Lluís Millet. Tot i així, el cicle, segons Comellas, ja estava tot projectat i amb encàrrecs d'obres.
"S'ha repartit entre altres cicles"
Lluís Millet insisteix que "s'ha intentat salvar el projecte" i que part de la tasca que es feia des del 'Cobla, Cor i Dansa' "s'ha repartit entre altres cicles". A més de l'actuació de demà amb l'Orfeó Català, el cicle 'Tardes al Palau' comptarà amb un concert, el 2 d'abril, de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona sota la batuta del director titular de l'Orquestra Simfònica del Vallès, Rubén Gimeno, i la representació de l'espectacle 'Aigua' de l'Esbart Marboleny, el 14 de maig.
El conseller musical assegura que "hi ha tota la voluntat de continuar programant música per a cobla, sobretot concerts" ja que "sempre ha estat un un gènere que sempre ha estat present al Palau i no podem deixar perdre". Tot i així, no ha pogut confirmar "perquè depèn de Joan Oller" si l'any que ve hi tornarà a haver el cicle 'Cobla, Cor i Dansa' ni si Jaume Comellas continuarà coordinant la presència de la cobla al Palau de la Música Catalana ja que enguany "s'ha jubilat" com a director de la Revista Musical Catalana.
El concert de demà
L'Orfeó Català i la Cobla Sant Jordi oferiran demà un concert sota la direcció de Josep Vila en què destaquen dues obres seves: l'estrena de la versió per a cobla i cor de 'Cançó de l'instant' i l'obra d'encàrrec 'Excelsior' amb text del poeta Joan Maragall. La commemoració del centenari de la mort de l'escriptor també es recordarà amb 'Pirinenca', musicada per Lluís Vila.
El repertori començarà amb dues composicions de Lluís Maria Millet i Millet -fill del fundador de l'Orfeó Català-: 'Tardoral' i 'Tan petiteta' i continuarà amb 'Jovenívola', de Francesc Pujol; 'Montserratina', d'Amadeu Vives, i 'Camprodon', de Joan Manén.
La peça 'Entre flors', del poema Jacint Verdaguer i amb música Antoni Nicolau, completarà el programa jutnament amb 'Nigra sum' i 'O vos omnes'.


[Imatge 1: Sala del Palau de la Música Catalana.
Imatge 2: El director Josep Vila. /
Les dues fotos són de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música]