dimarts, 29 de març del 2011

La música s'acomiada de Prenafeta

La societat civil ponentina s'uneix al funeral del compositor Josep Prenafeta
Havia esdevingut un dels compositors de Lleida, i de Ponent, més reconeguts pels aficionats a la sardana. Però no només. Josep Prenafeta i Gavaldà havia teixit un seguit de complicitats en l'entramat associatiu i cultural de la ciutat que es va poder evidenciar ahir a la tarda durant el seu funeral. L'església catòlica de santa Maria Magdalena es va omplir per acomiadar-lo i acompanyar els seus familiars en una cerimònia fora dels clixés preestablerts i en què la música es va fer present.
"Benvigut tothom, cregui en la resurrecció o no". Ramon Prat, vicari general del Bisbat de Lleida, era conscient que estava oficiant l'últim adéu d'algú que generava consensos. El funeral ha anat lluny de seguir els cànons predeterminats que donen fredor sinó que ha estat ple de records, desitjos i emocions.
La primera fila de la banda esquerra de la nau la van ocupat Ramon Farré, delegat territorial del govern de la Generalitat de Catalunya; el paer en cap Àngel Ros, la regidora de Cultura Montse Parra i la regidora de CiU Bea Obis.
"Fixeu-vos quina colla de preveres i religiosos junts representant l'Església davant del poble", va assenyalar Prat. Onze en total, posats en fila. I és que Prenafeta era un col·laborador habitual de la parròquia tocant l'harmònium a la missa de diumenge. La coneixença va fer que es versés la seva figura a partir de converses mantingudes i detalls de la vida de qui, segons Prat, va ser un "ciutadà il·lustre".
Darrere dels religiosos més d'una vintena de cantaires de l'Orfeó Lleidatà vestits de carrer i preparats per donar veu a la cerimònia. Una dotzena de professors del Conservatori i Escola Municipal de Música de Lleida, on Prenafeta havia exercit la docència, van crear un conjunt instrumental format per violins, contrabaixos, violes, flautes, oboè i orgue.
No hi va faltar el món de la cultura i el saber
Entre els assistents s'hi van poder veure representants de la cultura com ara la directora de l'Auditori Municipal Enric Granados, Puri Terrado; el director del Conservatori i Escola Municipal de Música, Francesc Jové; l'escriptora i farmacèutica Rosa Fabregat, el poeta Jordi Pàmias o el llatinista Matías López.
El vicerector de Qualitat i Planificació de la Universitat de Lleida, Ramon Saladrigues Solé -conegut pels aficionats a la música de cobla per ser un dels tenoristes de la Bellpuig Cobla-, hi va ser present acompanyat del seu germà Francesc -contrabaixista i representant de la mateixa formació- i el seu pare, l'impressor, activista sardanista i Creu de Sant Jordi Ramon Saladrigues i Fernández.
S'hi van congregar representants d'entitats sardanistes d'arreu de Ponent com ara Sebastià Gràcia, del Grup Sardanista del CE Huracans; Jordi Vivas, del Grup Sardanista Montserrat (GSM) de Lleida; el balaguerí Josep Amorós o Teresa Prats i Josep Maria Mas, del Grup Sardanista Balàfia, entre altres. Diversos professors, instrumentistes i divulgadors de la música es van voler acomiadar de Prenafeta, com ara la compositora i directora de la Bellpuig Cobla Concepció Ramió o el president de l'Ofeó Lleidatà, Miquel-Àngel Soriano-Montagut. A més de membres actius d'entitats de teatre amateur, de cultura, en general, i religioses.
La sardana 'Molt lluny d'aquí' va encetar un dels moments de més emoció
Després que els creients combreguessin, l'Orfeó Lleidatà va cantar la sardana 'Molt lluny d'aquí' que va compondre Prenafeta sobre la poesia de Màrius Torres. L'inici de la partitura de la qual va ser escollit per al recordatori distribuït per la funerària [vegeu imatges de l'esquerra]. La interpretació va ser aplaudida amb força pels assistents i els religiosos. El tram final, amb una descripció del difunt plena d'emoció, va fer treure el mocador a més d'un. "Equilibri d'esperit" o "senzillesa malgrat els molts èxits obtinguts" van ser algunes de les lloances expressades abans de dir que "com en tota bona partitura, el teu silenci formarà part de la bona música".
"Que tothom marxi a casa estimant una mica més la vida"
El vicari general, que va recordar que no només hi era "com a amic" sinó en representació de la Diòcesi ja que el bisbe Joan Piris és a Colòmbia, va recordar en més d'una ocasió que l'exemple de Prenafeta "ens pot fer estimar més la vida".
I a fora, uns compassos de la sardana 'L'estany d'Ivars'
El tram del carrer Paer Casanovas on hi ha l'església estava tallat. I és que la Banda Municipal de Lleida estava preparada per tocar un cop hagués sortit tothom del temple. Davant del fèretre van interpretar, entre altres, uns compassos de la sardana 'Estany d'Ivars' del propi músic. Quan van acabar, els treballadors dels serveis funeraris van col·locar la caixa dins del cotxe i les corones de flors davant del silenci dels presents.
Va arrencar el vehicle i es va fer el darrer aplaudiment abans de ser enterrat a Penelles (Noguera), població on hi ha programat un cafè-concert d'homenatge, el 7 de maig, amb el Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados.
Les cobles Contemporània i Jovenívola d'Agramunt han anunciat que Prenafeta serà recordat el 9 d'abril, a Agramunt, durant la presentació del seu disc 'Fent amics 2', que inclou una sardana seva.
Medalla al mèrit cultural de la Paeria
Poques hores abans de la seva mort, el ple de l'ajuntament de Lleida va aprovar divendres la concessió de la medalla al mèrit cultural a Josep Prenafeta, que haurà de ser lliurada a títol pòstum.


[Diversos moments del funeral. /
Totes les fotos: Albert Font-Tarrés]

· Notícia anterior:Es mor el compositor Josep Prenafeta (28/03/2011)