dilluns, 28 de març del 2011

Es mor el compositor Josep Prenafeta

El seu funeral comptarà amb seva sardana 'Molt lluny d'aquí', basada en un text de Màrius Torres
El compositor de sardanes Josep Prenafeta i Gavaldà es va morir dissabte als 75 anys d'edat. El màxim exponent ponentí de la composició per a cobla va rebre, el 2005, la Creu de Sant Jordi per part del govern de la Generalitat de Catalunya. Durant el funeral, que tindrà lloc aquest dilluns, cantaires de l'Orfeó Català interpretaran la sardana 'Molt lluny d'aquí', que el músic va escriure a partir de la poesia homònima de Màrius Torres, mentre que la Banda Municipal de Lleida tocarà un fragment d''Estany d'Ivars'.
Prenafeta, nascut a Barcelona l'any 1936, va residir a Lleida des de la seva joventut i ha estat des de Ponent on ha destacat en diferents facetes musicals. Primer com a professor del Conservatori Municipal de Música de Lleida i, posteriorment, com a compositor, no només de sardanes sinó també de cançons populars infantils, de peces per a cor o conjunts de cambra.
Al llarg de la seva trajectòria musical havia escrit una setantena d'obres per a cobla, la majoria de les quals són sardanes, amb les quals havia guanyat premis de composició com l'SGAE de sardanes per 'Ofrena a Joaquim Serra', el Joaquim Serra per 'El petit Oriol' o diversos guardons del Ceret-Banyoles.
La música serà present al seu funeral
La sala de vetlla s'ha instal·lat al tanatori 'La Lleidatana' de la capital de Ponent, situada al camí de Montcada, fins dilluns al migdia. El funeral serà a dos quarts de quatre a l'església catòlica de santa Maria Magdalena de Lleida.
Tot i que al llarg del matí de dilluns s'acabarà de concretar, s'espera que membres de l'Orfeó Lleidatà cantin la sardana 'Molt lluny d'aquí' que Prenafeta havia escrit sobre una poesia de Màrius Torres. Els cantaires també interpretaran l'adaptació musical 'Ave verum corpus' de Wolfang Amadeus Mozart. Per la seua cantó, la Banda Municipal de Música farà sonar un fragment de la peça 'Estany d'Ivars', del propi Prenafeta, i la 'Marxa fúnebre' de Frédéric-François Chopin, tal com han afirmat fonts del conjunt.
El Conservatori i Escola Municipal de Música de Lleida també participarà en el comiat de qui va ser membre del seu claustre de professors: un grup instrumental del centre interpretarà alguna obra, segons ha confirmat la direcció a CREUANT. Falta determinar qui seran els intèrprets i el repertori però s'espera que siguin docents i que toquin algun fragment de Johann Sebastian Bach, autor a qui Prenafeta admirava.
Aflicció pública
Diversos col·lectius han mostrat públicament el seu condol pel traspàs del músic ponentí, entre els quals cal destacar el Grup Sardanista Balàfia, les cobles Contemporània -que ha arribat a posar un retrat de Prenafeta com a imatge del seu perfil al Facebook-, Municipal de Lleida, Iluro, Premià o Principal de Cassà. També ho han fet altres formacions com la Banda Municipal de Lleida o Ilerband.
Prenafeta serà recordat el 9 d'abril durant la presentació del disc 'Fent amics2', a Agramunt, per al la Cobla Contemporània s'ha unit amb la Jovenívola d'Agramunt ja que conté la seua sardana 'Sardanes a Ràdio Lleida'.

Imatges 1 i 3: Prenafeta era un habitual oient de les ballades de sardanes.
Imatge 2: Prenafeta rebent l'aplaudiment del públic el passat 26 de desembre durant el concert de la Bellpuig Cobla.
TOTES LES FOTOS: ALBERT FONT-TARRÉS]


· Crònica del seu funeral:La música s'acomiada de Prenafeta (29/03/2011)