dimarts, 10 de maig del 2011

Organitzen el primer 'flashmob' sardanista

El GSM presentarà dissabte un llibre-CD de jocs i recursos per educar amb i en la sardana amb una trobada escolar en què es vol fer un aplec llampec
El Grup Sardanista Montserrat (GSM) de Lleida està organitzant el que hauria de ser el primer 'flashmob' (aplec llampec) sardanista. L'entitat ponentina vol aprofitar la presentació, dissabte a la tarda, del llibre-CD 'Picacurts', dedicat als jocs i recursos per educar amb i en la sardana, durant la Trobada Intercomarcal Escolar del programa d'ensenyament de la sardana 'Saltem i Ballem', de Ponent i l'Alt Pirineu.
L'aplec llampec es farà a partir de la cançó 'Picacurts ja!' escrita per a l'ocasió pel grup Polcasol3, format per tres membres del GSM: Albert Palau, Jordi Vivas i Òscar Fillat. Per fer-lo possible, el Grup Sardanista Montserrat ha penjat un vídeo per aprendre els passos ideats i ha activat una pàgina web específica per a la publicació.
Criden a la col·laboració
El GSM pretén que l'aplec llampec, que tindrà lloc dissabte a la tarda a la plaça sant Joan de Lleida, compti amb centenars de persones, motiu pel qual ha fet una crida per participar-hi a través de plataformes d'interacció d'Internet com ara Facebook.
Educació en el lleure com a atracció cap a la sardana
"Una forma d’arribar al sector infantil i juvenil és oferint un espai on es puguin desenvolupar socialment en un grup d’iguals, amb possibilitat de realitzar-se personalment i de forma col·lectiva, tenint present valors universals, com poden ser: la pau, la solidaritat, el respecte, etc. I tenint com a centre d’interès de tot això: la sardana". Amb aquesta idea el GSM ha elaborat el llibre-CD 'Picacurts', un recull de jocs i recursos per l'educació amb i en la sardana. La publicació és editada per l'Institut de Ciències de l’Educació-Centre de Formació Contínua de la Universitat de Lleida.
L'edició escrita per Albert Palau, Jordi Vivas, Gemma Curcó, Aleix Barberà i M. Pilar Artero considera que la sardana i el joc són una eina de comunicació i transmissió de valors com l'autoestima, la cooperació, la igualtat d’oportunitats, el consens o la creativitat, un contingut de creixement individual i col·lectiu, una font de goig, plaer i felicitat, porten a una acceptació de regles que permeten experiències d’aprenentatge o una pràctica de la democràcia en la participació.
El llibre compta amb il·lustracions de Gemma Curcó i el disseny gràfic d'Eva Corretgé i Pere Obiols, de l'estudi Oxigenidees. La programació del CD ha anat a càrrec de David Sánchez i de Sermena.
L'edició -la sortida de la qual havia estat anunciada per al 2007 amb motiu de Lleida, Capital de la Cultura Catalana- sortirà ara i vol ser una eina per a mestres i monitors.

[Imatge 1: Fotograma del vídeo per aprendre els passos per al 'flashmob'.
Imatge 2: Portada del llibre-CD]

· Vídeo per aprendre els passos de l'aplec llampec: