dilluns, 16 de maig del 2011

Ponent s'acomiada d'un referent històric de la sardana

Sebastià Gràcia ha estat enterrat aquest dilluns

El funeral de Sebastià Gràcia, mort dissabte als 84 anys, ha omplert al màxim l'església catòlica de sant Pere de Lleida, aquest dilluns al matí. Bona part de la societat civil de la ciutat i de Ponent s'ha congregat al temple, que ha quedat ple fins a la porta, per acomiadar qui havia estat un dels referents del sardanisme de la regió.
La seva filla Núria, visiblement emocionada, s'ha dirigit als assistents en una cerimònia que ha acabat amb l'himne 'Els Segadors' mentre els treballadors de l'empresa funerària traslladaven el taüt, amb una bandera del Grup Sardanista del CE Huracans a sobre, cap a fora de l'església.
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Pelegrí, ha estat la màxima autoritat que ha assistit al comiat. També hi havia el delegat del govern, Ramon Farré; el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert; el vicepresident de l'ens provincial Gabriel Pena o el paer en cap de Lleida i candidat a la reelecció pel PSC, Àngel Ros. La parlamentària Marta Alòs, el síndic de Greuges de Lledia, Josep Giné; el regidor i cap de llista d'ICV Ramon Camats o el regidor de CiU Antoni Chico també hi han estat presents.
S'hi ha pogut veure Ramon Saladrigues, vicerector sortint de Qualitat i Planificació de la Universitat de Lleida i tenorista de la Bellpuig Cobla, i la directora de l'Auditori Enric Granados, Puri Terrado. El sector de la sardana ha estat representat pel president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, Josep Maria Roset; el del GSM, Jordi Vivas; el líder del Grup Sardanista Balàfia Josep Maria Mas i diversos membres actius d'arreu de Ponent.
A més de companys de generació de Sebastià Gràcia també hi han fet cap el president de la delegació de Ponent d'Òmnium Cultural i del Banc dels Aliments de Lleida, Josep Maria Forné; el president d'Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González; representants d'entitats teatrals, corals i de fundacions d'obra social d'entitats financeres. El diari 'La Mañana', on col·laborava Gràcia, ha estat present amb el president de l'editorial, l'empresari Emili Dalmau, i el vicepresident i director general d'Informació del grup de comunicació, Ramon Pedrós.
Deixa preparats els actes del mig segle de la proclamació de Lleida, Ciutat Pubilla de la Sardana
"Al tanto! No és que ho deixés embastat sinó tot cosit", ha dit una persona propera a Sebastià Gràcia després de la cerimònia en referència als actes de celebració dels 50 anys de Lleida com a Ciutat Pubilla de la Sardana, la segona de la història. Fonts de l'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC) han confirmat a CREUANT que va deixar els actes i l'Aplec de la Sardana de Lleida tancats, que s'espera que esdevingutin un homenatge pòstum.
"Hi ha un canvi generacional"
Durant la presentació oficial del llibre-CD 'Picacurts!' s'ha tingut un record per Sebastià Gràcia, mort justament el dia en què tres-cents nens feien el primer 'flashmob' sardanista gravat a Lleida. La regidora de Cultura de la Paeria, Montse Parra, ha manifestat que la feina feta pel Grup Sardanista Montserrat representa "un canvi generacional".

[Imatge d'arxiu de Sebastià Gràcia. /
Foto: Albert Font-Tarrés]