dissabte, 7 de maig del 2011

Prenafeta, homenatjat a casa amb suport d'arreu

Les principals institucions s'adhereixen al record per al compositor lleidatà al poble de la seva viuda
"Teníem la seva complicitat, ell mateix era coneixedor d'aquest homenatge i anava seguint com l'estàvem organitzant però ens ha deixat abans", explica amb admiració Vicenç Perera, coordinador de l'acte que tindrà lloc avui, a partir de les deu de la nit, al pavelló municipal de Penelles (Noguera). La defunció del compositor Josep Prenafeta, el passat mes de març, ha fet agafar relleu a l'acte, que serà el primer dels homenatges que rebrà el músic. S'hi han adherit més d'una seixantena d'institucions i particulars d'arreu.
Vicenç Perera, director del cor sant Joan de Penelles, fa dos anys que està organitzant l'homenatge a Prenafeta dins de l'anual cafè-concert que té lloc a la població. Ser el primer reconeixement que rebrà Prenafeta després de la seva mort ha fet augmentar hostensiblement el caràcter de l'acte.
"Molt plural i divers"
Perera destaca a CREUANT que el reconeixement serà "molt plural i divers" ja que s'hi han adherit més de seixanta institucions i particulars, entre els quals els serveis territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, el Conselh Generau d'Aran, la Federació Sardanista de Catalunya, la Federació Catalana d'Entitats Corals, la Federació de Cors Clavé o l'Escola Superior de Música de Catalunya. A més, del Consell Comarcal de la Noguera, la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, els conservatoris de les diputacions de Girona i Tarragona i els municipals de Lleida i Barcelona o la Paeria.
Repàs del seu repertori des de la veu fins la sardana
L'homenatge pretén fer un recorregut per una petita part dels 250 títols que ha catalogat l'organització. "El llegat que ens deixa és important", assegura Perera. Hi actuaran el pianista Jordi Castellà, la cantant Rosa Tamarit, el pianista Alfons Escuer, el Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados i la Bellpuig Cobla.
La colla Estol-Espígol, la representant agramuntina de la sardana esportiva, ballarà un galop i una sardana de Prenafeta. La Bellpuig Cobla interpretarà musicalment tres sardanes de l'autor: 'L'encís del mar', 'Joiosa plana d'Urgell' i 'Joguinejant'. El cafè-concert clourà amb la cobla i el Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados amb dos temes de Prenafeta que buscaran l'emotivitat dels presents: 'El campanar de Lleida', amb lletra de Magí Morera, i 'Molt lluny d'aquí', sobre el poema de Màrius Torres.
També hi haurà una cançó en aranès.
S'estava organitzant des de fa dos anys dins de l'anual Cafè-concert que organitza Vicenç Perera, director del Cor sant Joan de la localitat, però la defunció del músic ha fet agafar relleu a l'acte.
El carrer que va de casa seua al lloc de l'acte portarà el seu nom

Josep Prenafeta va ser enterrat a Penelles, població d'on és natural la seva viuda, la mestra jubilada M. Pilar Boldú. El carrer que va des de la casa pairal de la família fins al pavelló poliesportiu portarà el seu nom, tal com han confirmat a CREUANT fonts de l'ajuntament. Una idea sorgida del teixit associatiu local. L'acte d'oficialització serà abans del cafè-concert, a les nou del vespre.
"Prenafeta ha estat una persona de tots però amb posat senzill"
Mort el passat mes de març als 75 anys, Prenafeta rebrà avui un homenatge a títol pòstum, tot i estar pensat perquè hi fos present. Perera emfatitza el seu caràcter "senzill" i que "ha estat una persona de tots, que mirava de passar desapercebut tot i haver rebut la Creu de sant Jordi, premis, molts reconeixements i tenir una obra important".
Hi va tanta gent com té el poblePerera recorda l'èxit d'edicions anteriors del cafè-concert, en les quals s'ha homenatjat en vida a músics com Antoni Tolmos o Joan Lluís Guzman, en les quals hi han assistit vora cinc-centes persones. Penelles comptava l'any passat amb una població de 502 persones, segons dades de la Generalitat de Catalunya.
El preu de l'entrada és a 12 euros. Les portes del pavelló poliesportiu s'obriran a dos quarts de deu de la nit per facilitar la puntualitat de l'inici de l'acte.
Lleida li dóna la Medalla d'Or i podria homenatjar-lo més endavant
El ple de la Paeria va aprovar el 25 de març, poques hores abans que Prenafeta morís, d'atorgar-li la Medalla d'Or al mèrit cultural. El consistori municipal va fer l'acte de lliurament ahir amb motiu de la Festa Major de Maig. Per una altra banda, la regidora de Cultura de l'ajuntament de Lleida, Montse Parra, va avançar dimarts que se li estava preparant un homenatge a la ciutat.

[Josep Prenafeta. /
Foto: Albert Font-Tarrés]


· Notícia anterior:
- La música s'acomiada de Prenafeta (29/03/2011)
- Es mor el compositor Josep Prenafeta (28/03/2011)