diumenge, 7 de febrer del 2010

La sardana, declarada com a patrimoni cultural immaterial

Durant la presentació de la Guia d'Aplecs de la Sardana s'ha lliurat el diploma commemoratiu

La Federació Sardanista de Catalunya va rebre ahir a l'Escala el diploma no oficial que acredita la sardana com a patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra, aprofitant l'acte de presentació de la Guia d'Aplecs de la Sardana 2010. La tria és fruit d'una votació popular endegada per l'organització privada 'Capital de la Cultura Catalana' (CCC). La sardana va ser el segon element festiu amb més vots, per darrere de la Diada de Sant Jordi.
Xavier Tudela, president de CCC, ha lliurat a Bartomeu Duran, president de la Federació de Catalunya, la placa commemorativa del fet. Segons l'opinió de Duran, la segona posició "certifica el que està en boca de tothom: la sardana és l'element de la nostra cultura més popular, més estimat, més estès per la geografia de Catalunya i amb més força social que es pugui arribar mai a trobar". I ha afegit que "la nostra campanya engegada perquè el Parlament reconegui la sardana com a dansa nacional de Catalunya té més raó de ser que mai". Aquesta declaració és la que centra l'acció de la junta directiva de l'ens federatiu des de fa un parell d'anys, demanant el posicionament favorable dels ajuntaments.

Presenten la Guia d'Aplecs del 2010
L'IES El Pedró de l'Escala ha acollit l'acte de presentació de la Guia d'Aplecs de la Sardana 2010, que ha servit per desvetllar la portada del llibret d'enguany, que també ha canviat de disseny.
L'acte ha estat animat amb un concert de la Cobla La Flama de Farners. La formació musical ha interpretat una peça sorpresa, la coneguda sardana 'Tossa bonica' de Francesc Mas Ros, que han ballat els petits dansaires del curs que porta a terme l'Agrupació Sardanista Escalenca 'Avi Xaxu'.

L'Escala, 50a Ciutat Pubilla de la Sardana
Unes 200 persones, segons fonts de l'ajuntament, han presenciat un acte que a servit de preàmbul per al nomenament de l'Escala com a Ciutat Pubilla de la Sardana, la cinquantena de la història.


[1a imatge: Bartomeu Duran (esquerra) rep el diploma de mans de Xavier Tudela
2a imatge: Portada de la Guia d'Aplecs de la Sardana 2010
3a imatge: Unes 200 persones han assistit a l'acte
Fotos: Ajuntament de l'Escala]