dissabte, 26 de febrer del 2011

Amb qui se les heu la Cobla Sant Jordi?

Aires aflamencats i caribenys, els rivals d''Amargós&Vidal: dues visions contemporànies de la cobla' a la categoria de millor àlbum de jazz dels 'Premios de la Música'
'Avísale a mi contrario que aquí estoy yo' [Avisa el meu contrari que aquí hi sóc jo]. Fem cas al títol del disc de l'estatunidenc Jerry González amb Los Comandos de la Clave. El seu àlbum és un dels tres finalistes que opten al premi dedicat al jazz de l'Acadèmia espanyola de les Arts i les Ciències de la Música. És un còctel. Amb vora de sucre a la copa i paraigües: la dolçor caribenya amb percussions llatines i la serenor d'estar a recer, amb el jazz. El primer tema, que porta el mateix títol que l'enregistrament, té un rajolí de flamenc, que per alguna cosa l'ha adoptat la discogràfica del 'cantaor' Diego el Cigala. El jazz amb un concepte més clàssic i sense gaire més influències d'estils que les originàries del gènere es troba a 'Tenderly', tendrament.


L'aire aflamencat és transversal a totes les categories dels 'Premios de la Música', com a gènere que ha sabut impregnar d'altres estils. El disc amb el qual l'andalús Chano Domínguez aspira al millor àlbum de jazz, 'Piano ibérico', n'és el clar exemple. Sense ben bé ser-ho del tot, el flamenc l'ha imbuït des de la primera a l'última cançó. És un disc amb riquesa, amb canvis, treballant a partir d'una línia argumental. Hi ha temes de tres compositors catalans: Frederic Mompou, Enric Granados i Isaac Albéniz, a més d'un parell de Manuel de Falla i dos més del propi Chano Domínguez. Entre les cançons firmades per l'andalús hi ha 'Mantrería', que fa recordar la magnífica 'La leyenda del tiempo' que va popularitzar Camarón.

La Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona té, amb 'Amargós&Vidal: dues visions contemporànies de la cobla', un disc ben treballat, motiu pel qual ha estat designat com un dels tres finalistes. Les votacions començaran dimarts i caldrà esperar fins el 18 de maig per veure qui guanya. Chano Domínguez ja l'ha guanyat en dues ocasions, el 1999 amb 'En directo-Piano solo' i el 2000 amb 'Imán'. El 2007 es va quedar a les portes amb 'New Flamenco Sound'.

· Articles relacionats:
- Arribats al coliseu [Opinió] (26/02/2011)
- Un disc de la Cobla Sant Jordi, finalista als 'Premios de la Música' (24/02/2011)
- Fins a 10 candidatures per als 'Premios de la Música' (21/12/2010)
- La cobla vista per Amargós i Vidal, dissabte (05/11/2010)
- Amargós i Vidal acosten la cobla al jazz (20/02/2010)