dilluns, 28 de febrer del 2011

Comença el Campionat 2011

El Territorial de la Terra Ferma va ser, ahir, el primer en iniciar la temporada
Un nou espai guanyat pels vianants, la plaça de la Vila d'Almacelles (Segrià), va acollir ahir al migdia el primer concurs del Campionat de la Terra Ferma. El primer certamen de colles del 2011 puntuable per a una competició oficial. Hi van participar un total de tretze conjunts al ritme marcat per la Cobla Vents de Riella -la fusió de les agramuntines Quatre Vents i Riella-, que debutava com a acompanyant musical de competició.
Retorna la mítica Clavellina
El públic present a la plaça de la Vila podia preveure una temporada encara més aferrissada que la dels darrers anys. El motiu? La reaparició de la Clavellina, una colla que els que la van veure en els seus moments d'esplendor la recorden com una de les millors que Ponent ha donat a la història del Campionat de Catalunya. Després d'anys d'innactivitat, va sorprendre gratament els assistents amb un punteig acurat i un conjunt de cinc parelles treballat. Malgrat tot, el seu cap de colla (capità), Josep Antoni Muro, va advertir en declaracions a CREUANT que "no serem aquella Clavellina" i va assegurar que "no aspirem a guanyar el Campionat perquè no el farem sencer, no esperem resultats perquè l'únic que volem és passar-nos-ho bé". Muro va aclarir que "més que retornar el que hem fet és treure'ns el cuquet de tants anys sense ballar junts i reviure el que és un concurs". Tornaran a sortir al certamen de Lleida i en algun altre que "encara no hem decidit", segons va explicar la veu de la rotllana formada per lleidatans i almacellencs.
La juvenil Somni es fa un lloc a la categoria absoluta
Encara que cap dels seus components arriba als divuit anys, la lleidatana Somni ha assumit el desafiament de passar a competir amb les colles de categoria gran per trobar l'al·licient que no trobava en juvenils, sense cap rival. El seu debut va saldar-se amb un sisè lloc en la modalitat de lluïment, per davant d'Alguairenca, d'entre les set colles que van participar diumenge en la categoria de més qualitat.
Una altra altra colla del Grup Sardanista Montserrat (GSM) de Lleida, Dolç Infern, aspira a revalidar el títol territorial de lluïment que va aconseguir per només mig punt de diferència al darrer concurs de la temporada passada. Va començar amb bon peu aconseguint el primer lloc gràcies a la seva àmplia plantilla. Per darrere es va situar la reapareguda Clavellina mentre que la subcampiona del 2010, la bellvisenca Xalem, va quedar en tercer lloc.
En punts lliures, l'agramuntina Estol-Espígol va superar Dolç Infern en la pugna per la modalitat que l'any passat ja va tornar a aconseguir la verd-i-blanca.
Dimoniets i Guspira, les altres guanyadores de la cita
El conjunt lleidatà que fins ara era conegut com a Petits Dimoniets ha passat a dir-se Dimoniets mentre que la colla que fins ara duia aquesta denominació estrena nom: Guspira. L'espurna de la darrera ja es va fer notar en categoria infantil, al guanyar la junedenca Arc de Sant Martí i la cerverina Demà Jovencells. La nova Dimoniets va fer el mateix en alevins després de quedar per davant de l'alguairenca Petits Merlinets.
Cinc colles no es van deixar enganyar per Max Havart
Dolç Infern, Clavellina, Estol-Espígol, Demà Jovencells i la bellputxenca Ferma de Ponent van resoldre correctament -van encertar el tiratge i la van ballar com tocava- una sardana del difunt compositor perpinyanès Max Havart, de 16 compassos de curts i 51 de llargs. Van encertar només el tiratge de curts les colles Dimoniets i Somni.
Les campanades de la nova temporada
Dues tradicions locals van afectar ahir la tanda de punts lliures per falta de previsió de l'organització. El repic de campanes a la una del migdia amb motiu de la festa major va durar fins a cinc minuts just quan Estol-Espígol i Dolç Infern estaven competint en la modalitat de punts lliures envoltats d'una sardana de germanor. Entremig de les campanes, una sirena que els amfitrions expliquen que es toca tres cops al dia des de la guerra del 36-39. El so eixordador va tapar el so de la cobla. Es va parar davant de la sorpresa i els comentaris per la llarga durada del repic i es va reprendre quan va tornar tot a la normalitat.
La propera cita del territorial, a Organyà
La presidenta de l'Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (ACSTL), Annabel Caba, va anunciar que la propera cita serà a la que esdevindrà Ciutat Pubilla de la Sardana 2011, Organyà (Alt Urgell).


[TOTES LES FOTOS: ALBERT FONT-TARRÉS]

· Classificació del concurs