divendres, 4 de febrer del 2011

Es mor el músic Martirià Font i Coll

El compositor, director i tiblaire Martirià Font i Coll va morir ahir, dijous, quan faltaven 11 dies perquè complís els 88 anys. L'enterrament serà dissabte a Banyoles (Pla de l'Estany), població on residia.
Nascut a Bordils (Gironès) el 1923, Font i Coll va tenir una trajectòria molt vinculada amb Cobla-Orquestra Montgrins, formació en què va ocupar la cadira de primer tiblaire entre els anys 1946 i el 1963 i entre el 1979 i el 1988. També en va ser director en dos etapes: entre el 1956 i el 1963 i entre el 1978 i el 1988. Anteriorment, havia format part d'altres conjunts del gènere i havia fundat la Cobla Caravana.
En els darrers anys havia destacat més per la seva faceta com a compositor de sardanes amb temes tan coneguts com 'Per la nostra amistat', 'Ireneta', 'Banyoles' o 'Mà i manetes'. També va impartir classes de tible.
La seva trajectòria li va valdre diversos reconeixements, entre els quals destaca la Medalla d'Or de la Ciutat que li va entregar l'ajuntament de Banyoles el 24 d'octubre de 2009. Va marcar història l'homenatge que el 1998 el Foment de la Sardana de Banyoles va fer a Martirià Font i Coll conjuntament amb Manel Saderra Puigferrer, quan es va envoltar l'estany de Banyoles amb més de 14.100 persones ballant una sardana.
Vidu de Josefina Font i Gibert, deixa tres fills. La sala de vetlla s'ha instal·lat al tanatori de Banyoles, que tanca a les vuit del vespre. Les exèquies tindran lloc dissabte, a dos quarts de deu del matí, a la parròquia catòlica de santa Maria dels Turers, a Banyoles.

[Foto: Josep Renalias]

· Acta del ple extraordinari de l'ajuntament de Banyoles en què se li va lliurar la Medalla d'Or de la Ciutat. [Conté una extensa biografia i el seu discurs d'agraïment, entre altres]