dimarts, 12 d’abril del 2011

La filosofia de Francesc Pujols portada a la cobla

La Cobla Sant Jordi interpreta una aproximació al pensament del filòsof català
El Conjunt Badabadoc és a punt de treure el disc 'L'Escala de la Vida' amb el qual préten reunir part del pensament del filòsof Francesc Pujols i en el qual participa la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. El treball es presentarà el 27 d'abril a la Torre de les Hores de Martorell, on va viure Pujols.
El doble-CD ha agafat el símbol del pensament de Pujols, l'escala de la vida, com a títol. El disc conté una primera part, 'Preludi a la Hiparxiologi', en què la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona intepreta un tema del ponentí David Esterri, més conegut com 'Lo Pardal Roquer'. La segona part, també escrita per Esterri, dóna nom a l'enregistrament i, a més de la Sant Jordi, hi ha la participació del Conjunt Badabadoc, l'Escolania de Lluc, Emma Moussaoui, Vador Boix, Laia Carreres i Òscar Dalmau sobre textos de Francesc Pujols escollits per Joan Cuscó. La gravació i la mescla ha anat a càrrec dels tècnics Joan Vinyoles i Jordi Rexach.
'Preludi a la Hiparxiologi' fa referència al text 'Hiparxiologi o ritual de la religió catalana', que porta l’afegitó de “drama líric en tres actes en prosa poètica i un entreacte en prosa científica”.
La idea plasmada per Esterri és d'un poema musical per a cobla amb sis moviments, tal com vam avançar el febrer de 2009. Llavors, David Esterri ja explicava que després de l’obertura hi hauria cinc fragments més curts que representarien cinc etapes diferents de la vida que anirien sobre cinc textos.
Francesc Pujols va ser un escriptor i filòsof català que va viure entre el 1882 i el 1962. L’associació que porta el seu nom atribueix al pintor Salvador Dalí les paraules: “Francesc Pujols era, és i serà l’emperador
trajà de la filosofia".
Esterri, conegut pel seu vessant 'rockabilly' amb el pseudònim 'Lo Pardal Roquer', ha guanyat premis de composició de sardanes com ara el Certamen Ciutat de Mollet del 2008 o un accèssit a l'edició del 2010.
Presentació a la Torre de les HoresEl proper 27 d'abril, al migdia (no han determinat una hora concreta), es presentarà l'enregistrament a la residència a Martorell de Francesc Pujols, la Torre de les Hores. A l'entrada de la mansió hi ha la representació de l''escala de la vida', element que simbolitza el pensament del filòsof.


[Imatge 1: Francesc Pujols amb el símbol de l''escala de la vida'. / Fundació Francesc Pujols.
Imatge 2: David Esterri / Foto: Albert Font-Tarrés
Imatge 3 i 4: 'galetes' del disc]

· Vídeo d'avançament: