divendres, 22 d’abril del 2011

Un festival dels Països Baixos clourà amb una cobla

El tancament del biennal 'Eem en Weem Festival' de Groningen es basarà en obres per al conjunt instrumental d'origen català
La Cobla La Principal d'Amsterdam és l'encarregada d'oferir el concert final de l''Eem en Ween Festival' que acollirà, un any més, la ciutat de Groningen (Països Baixos) entre el 13 i el 15 de maig. El cicle biennal comptarà amb una dotzena d'actuacions musicals, entre els quals hi haurà la pianista georgiana Nata Tsvereli, el cor Cantatrix, el quartet Triptychon, la Klezmerband Di Gojim, la cantant Anneloes Volmer o el quartet de música barroca La Bande du Nord.
La interpretació de la cobla tindrà lloc el diumenge 15 de maig, a partir de les dues de la tarda, al jardí del carrer Pausgang número 4 de Groningen. El repertori del concert constarà de sardanes, obres escrites per a cobla o composicions arranjades per al conjunt instrumental.
Durant la cloenda del festival que encapçala la compositora Renilde Duif es podrà escoltar, segons fonts de la cobla consultades per CREUANT, sardanes tan conegudes com 'Somni', de Manuel Saderra Puigferrer; 'Maria de les trenes', de Josep Saderra Puigferrer, o 'La Festa de sant Martirià', de Conrad Saló. Així com les sardanes 'L'Hostal de Peira', d'Eduard Toldrà; 'En Gui de Sant Cebrià', de Robert Sarrade, o 'Amsterdam', de Jordi Paulí.
Hi haurà lloc per als arranjaments per a cobla d'Oliver Boekhoorn, tenorista de la formació, d''Ad mortem festinamus', del Llibre Vermell de Montserrat; i de 'Propiñan de melyor', del manuscrit andalús 'Cancionero Musical de la Colombina'. El programa es completarà amb obres com 'La moixiganga d'Algemesí', de Joaquim Serra; 'Con amore', de Calliope Tsoupaki, o 'Villanesca', d'Enric Granados adaptada per Jelte Althuis. El concert acabarà amb 'Babel', de Jesús Ventura.
L'entrada al concert costa 20 euros i es poden comprar a l'oficina que el festival té a Groningen o a través d'un formulari.
Vint-i-quatre anys anant pel país de les tulipes
La Cobla La Principal d'Amsterdam va ser fundada el 1987
i és formada per músics neerlandesos que han establert una línia musical pròpia a partir del conjunt instrumental d'origen català. El 2007 va rebre la Creu de Sant Jordi per part del govern de la Generalitat de Catalunya i l'entitat Sabadell, més música els va concedir l'any passat el seu Premi Nacional Agustí Borgunyó.


[Imatge 1: La Principal d'Amsterdam, el 2009, amb Jordi Molina (tercer per la dreta) / Foto: Albert Font-Tarrés
Imatges 2 i 3: La Principal d'Amsterdam durant un assaig el 2009. / Foto: Albert Font-Tarrés

Imatge 4: Joris Vermeulen, tenorista i representant de la cobla, recollint la Creu de Sant Jordi de mans del president José Montilla. / Foto: Generalitat de Catalunya]