diumenge, 3 d’abril del 2011

"La unitat ha donat fruits excel·lents al nostre poble"

 ANTONI FIOL / President de la comissió organitzadora d'Organyà, Ciutat Pubilla de la Sardana 2011

Organyà, a l'Alt Urgell, és coneguda per haver-s'hi trobat un dels textos en prosa més antics escrits en la nostra llengua, les Homilies. La població, que al 2010 tenia 942 habitants, serà enguany, a més, la Ciutat Pubilla de la Sardana. Aquesta setmana s'han presentat els actes de proclamació, el cap de setmana del 30 d'abril i l'1 de maig. Parlem amb el president de la seva comissió organitzadora, que és, al mateix temps, l'alcalde.

· Amb quina idea heu agafat el nomenament de Ciutat Pubilla de la Sardana 2011?
És la resposta a una demanda popular, pròpia de la nostra agrupació sardanista local que organitza els actes que es fan habitualment. Arran del contacte amb la Federació, ens va semblar que un objectiu que donava sentit a anys de treball, d'encàrrec de sardanes... i tot plegat havia d'arribar a l'excel·lent moment que es representés des d'Organyà al món sardanista.
· Què preteneu aconseguir?
Passar un bon dia, agrupar la nostra gent i les colles de tota Catalunya en aquest reguitzell de commemoracions i l'embranzida que suposa representar el món sardanista durant un any.
· Les Homilies i la muntanya de Santa Fe seran els dos emblemes?
Són els més importants. Un és molt físic i l'altre és molt significatiu per a la nostra llengua, el català, com a bressol d'aquest pes literari i, per tant, és una magnífica representació nostra igual que esperem que ho siguin les sardanes, igual que ho són durant l'any com una cosa d'ajudar a conèixer l'altre. Fer venir els nostres amics, visitants, balladors, sardanistes, compositors i amants de la música i del folklore. Veuran de ben a prop com vivim la sensació aquesta de la llengua, concretament de les Homilies, i del nostre paisatge i de la nostra muntanya. Una muntanya, per altra banda, que ens acaba d'empènyer per volar en parapent. Tot plegat és una unió de folklore, de ball, de paisatge i de cultura.
· Heu optat per agafar dos noms coneguts: l'exjugador i exentrenador del Barça d'handbol Xesco Espar com a missatger al món sardanista i el poeta Vicenç Llorca per fer la lliçó magistral. També heu triat un compositor Jaume Riu que va portar l'any passat la població, amb 'Coral Bordonera', entre les deu finalistes del concurs de votació popular 'La Sardana de l'Any'.
Les composicions que s'han encarregat ha estat un esperó d'avançar i crear pròpiament des del nostre lloc o amb el nostre nom. Sobretot, gràcies a un impulsor, Modest Casalprim, que està sempre pendent que hi hagi una nova música al voltant de la sardana perquè la puguem estrenar o ballar al nostre poble. Pel que fa a Vicenç Llorca, sempre el tenim entre nosaltres en altres ocasions. Per al missatger al món sardanista hem hagut de fer un canvi perquè el cineasta Paco Betriu per motius d'última hora, que se li ha complicat. Xesco Espar encara serà més de rellevància per a un món diferent i, potser, encara tindrà més transcendència.
· A Llorca i Espar se'ls ha donat via lliure o se'ls ha acotat la temàtica que hauran de tractar?
Aquests escriptors són prou rellevants i tenen prou coneixença de tot plegat, de Catalunya i del món del voltant de la sardana i poc se'ls ha de dir perquè sàpiguin valorar-ho des dels punts de vista que creguin oportuns. Sí que estem dintre d'aquesta celebració, no estem en una altra casuística, i, per tant, la referència serà aquesta. De tota manera, el punt divers d'uns i altres ajuda a nodrir i a tenir més amplitud.
· Si no m'equivoco, a l'ajuntament d'Organyà hi teniu 4 treballadors. Amb això es pot tirar endavant una Ciutat Pubilla de la Sardana?
Bé, no tota la feina l'ha de fer tot el personal administratiu -que sí que són quatre treballadors- ni el personal 'de carrer'. Segons la presidenta de la nostra agrupació sardanista, serem la petita gran pubilla de la sardana perquè serem el poble més petit que ho ha organitzat durant tots aquests cinquanta anys que ens precedeixen. No ens fa por perquè no són només quatre treballadors sinó molta gent a la qual els agrada i gaudeixen de la sardana cada moment que s'escau. I a banda del món sardanista, fem altres esdeveniments de caire ampli i en les quals tenim una resposta important d'assistència i estem acostumats a atendre i a acollir grups ben nodrits de persones, com ara la Fira del Llibre o la Fira de sant Andreu. Esperem que hi pugui venir molta gent, que s'ho puguin passar molt bé i els atendrem tan bé com podrem però segurs que ens en sortirem.
· Heu tingut en compte algunes de les experiències anteriors de Ciutat Pubilla de la Sardana o heu creat un model propi?
Els actes són molt protocol·laris i estan bastant preestablerts: s'ha de fer una placa commemorativa, s'ha de fer un monument a la sardana que quedi en un lloc representatiu del poble... Tot això va bastant lligat. A part d'això hi ha alguns actes però són secrets. Precisament, aquí hi pot haver algun dels al·licients. S'ha de rebre la Flama de la Sardana i ja us explicarem com arribarà. Tenim el monument fet per un escultor local i que també té ganes d'innovar. Sí que vam ser a l'Escala, on ens van comunicar que seríem la següent, i vam poder-nos fer una impressió i poder veure el tarannà però els nostres espais són els nostres espais, els elements, els indrets i els escenaris els adequarem tan bé com hem fet en altres ocasions. Espero que el temps ens respecti per poder-ho passar el més bé possible en aquestes alçades de la primavera.
· Una de les curiositats d'Organyà és que té un govern de concentració, sense oposició, del qual en formeu part els tres regidors del PSC juntament amb xels tres de Convergència i Unió i el d'Esquerra Repúblicana de Catalunya. Ara que vénen eleccions municipals tenen previst de continuar el model o es pot veure afectada d'alguna manera la Ciutat Pubilla de la Sardana?
No, la Ciutat Pubilla de la Sardana, en absolut. Hem tingut sempre la millor unitat. Els resultats electorals són els que són però després les persones són les que han de treballar i hem treballat de manera molt unida de manera que els objectius més importants eren que el nostre poble tingués una bona projecció exterior, tingués una bona resposta de necessitats dels veïns... i amb això hem estat sempre molt d'acord. I encara més quan hem de fer pinya perquè hi ha un esdeveniment de més transcendència. Les eleccions seran just després [dels actes de proclamació], ja estem en període preelectoral i, per tant, no es tracta que s'hagi de donar ara un rebombori específic a ningú ni a res però segur que aquesta unitat ha donat uns fruits excel·lents de cara al nostre poble.
· Es preveu que continuï el govern de concentració després del 22 de maig?
Dependrà de les eleccions i dels votants. Entenem que potser hem obert una bona via i a partir d'aquests resultats seria, o serà o penso que és el millor pel poble que tothom posi l'espatlla a ajudar. I espero que sigui així. Per la meva part em semblarà magnífic.

 [Foto: Organyà, Ciutat Pubilla de la Sardana 2011]

· Notícies relacionades: