dijous, 28 d’abril del 2011

Un èxit [Opinió]

L'Acadèmia espanyola de les Arts i les Ciències de la Música no para de recordar que gairebé tots els seus reconeixements tenen un aire de flamenc. Diuen que és perquè al novembre va ser declarat Patrimoni de la Humanitat. Pot ser però es una aposta clara per aquest gènere d'anys i anys, que no és cap novetat, que sempre l'han mimat i que tenir una sonoritat que s'hi acosti s'ha convertit, gairebé, en una premissa per arribar a ser nominat. Només cal veure l'històric dels guardonats en edicions anteriors per comprovar-ho.
 El que és nou d'aquesta quinzena edició dels 'Premios de la Música' i, de ben segur que, se'n parlarà poc és que per primer cop en els seus quinze anys d'història una cobla ha arribat a la final. I ho ha fet en l'apartat de jazz! Cal celebrar-ho però no només perquè un organisme espanyol, per fi!, s'ha mirat la cobla amb serietat sinó pel moment en què arriba.
És una pena, però, que hagi calgut que fos un (bon) projecte amb Joan Albert Amargós per tenir en compte el treball. Amargós s'ha bastit, amb els anys, un nom entre el jurat. És el gran guanyador de la secció d'arranjaments: s'ha quedat amb el trofeu en onze de les quinze edicions.
El llistó era alt en la categoria al millor disc de jazz: Chano Rodríguez -que, finalment, ha guanyat- i Jerry González hi han portat bons treballs.
Com ja vaig dir en el seu moment, no sé si tothom n'és conscient del que ha aconseguit la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Veient els mitjans de comunicació del país, em sembla que no. I és veu, un cop més, la importància de tenir un mapa comunicatiu autocentrat i amb uns sistemes de producció que permetin veure el que fins ara era una anomalia. I repeteixo que caldria que el sector s'aprofités del camí obert per mostrar la diversitat de productes de qualitat que s'estan oferint.
Mentrestant, tinc l'esperança que un dia tindrem una acadèmia del país, del país sencer, que també pugui valorar allò de bo que s'està fent.

· Notícies relacionades:
- La Cobla Sant Jordi, a les portes dels 'Premios de la Música' (28/04/2011)
- Arribats al coliseu [Opinió] (26/02/2011)
- Amb qui se les heu la Cobla Sant Jordi? (26/02/2011)
- Arribats al coliseu [Opinió] (26/02/2011)
- Fins a 10 candidatures per als 'Premios de la Música' (21/12/2010)
- La cobla vista per Amargós i Vidal, dissabte (05/11/2010)
- Amargós i Vidal acosten la cobla al jazz (20/02/2010)