divendres, 12 de febrer del 2010

Madrid acollirà una ballada de sardanes, diumenge

La plaza de Oriente (plaça d'Orient) de Madrid acollirà diumenge al matí una audició de sardanes a càrrec de la Cobla-orquestra Montgrins. L'actuació és patrocinada per l'AIE (Societat estatal de gestió d'artistes, intèrprets o executants) i compta amb la col·laboració del Cercle Català de Madrid.
La Cobla-orquestra Montgrins va celebrar els 125 anys durant el 2009.

La plaza de Oriente és situada entre l'antic palau reial i el Teatro Real. Al bell mig hi ha una estàtua eqüestre dedicada al rei Felip IV de Castella i III d'Aragó. Una de les accions clau d'aquest monarca va ser la signatura del Tractat dels Pirineus (1659) amb Lluís XIV de França pel qual el rei francès es va atribuir les comarques catalanes del Capcir, el Conflent, el Rosselló, el Vallespi i mitja Cerdanya.

Anteriorment, Felip IV de Castella havia tensat les relacions amb projectes com la Unión de Armas (Unió d'Armes), que pretenia aconseguir la cooperació militar entre altres regnes peninsulars i Castella, considerat un primer pas cap a un govern central i absolutista. Una idea del comte duc d'Olivares.
Durant el seu regnat també hi va haver la Guerra dels Segadors i la independència de Portugal de Castella.