dimecres, 16 de juny del 2010

“Sardanegem el foc!”


El pedagog i Premi Nacional de Cultura Popular 2006 Joan Soler i Amigó anima que “envoltem, saltem, sardanegem el foc!” en el seu missatge amb motiu de Sant Joan. L'escrit serà llegit en diverses poblacions dels Països Catalans on arribarà la Flama del Canigó per encendre les fogueres.
Soler i Amigó fa referència a la directiva europea que regula l'ús de la pirotècnia i demana que “cap burocràcia no prohibeixi les nostres fogueres ancestrals, ni amenaci la nostra tradició foguera, ni ofegui la nostra llengua, ni retingui la nostra llibertat”. El també escriptor apel·la perquè “cada foguera sigui un referèndum popular per les nostres llibertats”. 


Una vintena de poblacions rebran la Flama del Canigó amb sardanes

Les comissions locals han organitzat diverses activitats per al 23 de juny per rebre els portadors de les antorxes. Una vintena de poblacions acolliran ballades de sardanes, segons dades recollides per la Federació Sardanista de Catalunya.
Òmnium Cultural ha endegat una campanya de mocions en ajuntaments per declarar Sant Joan com a Festa Nacional dels Països Catalans.

[Rebuda de la Flama del Canigó a Reus /
Foto extreta d'Òmnium Cultural]