dijous, 10 de juny del 2010

Tres colles i dos cobles exportaran la sardana a Polònia

· Bellpuig Cobla i Reus Jove posaran la música a l'Aplec Internacional de Cracòvia mentre que la dansa la mostraran Tarragona Dansa, Aires Gironins i Sa Palomera
· S'hi farà l'espectacle vertical basat en la sardana de Circo Delícia

Dos cobles i tres colles sardanistes consten oficialment al programa del vint-i-tresè Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics, un fet que no passava des de l'any 2002 a Lisboa. L'edició d'enguany, que tindrà lloc entre el 6 i el 8 d'agost, serà a la ciutat polonesa de Cracòvia. El Circo Delícia hi farà l'espectacle vertical que recorda a la sardana en una façana, tal com ja va fer a l'acte inaugural de Mataró, Ciutat Pubilla de la Sardana 2009 i a l'última Fira Mediterrània de Manresa. L'entitat organitzadora, Adifolk, ha convidat una trentena de grups de diferents mostres de cultura popular, majoritàriament catalana. També hi haurà danses occitanes i poloneses, a més d'una coral de la ciutat amfitriona.

La Bellpuig Cobla i la Reus Jove tornaran a coincidir en un Aplec Internacional, després d'haver-ho fet el 2008 a capital d'Estònia, Tallinn. La formació urgellenca ha participat, anteriorment, en cinc edicions: tres com a Bellpuig Cobla (2008, 2007 i 2005) i dos més com a Juvenil de Bellpuig (1994 i 1988). Per al conjunt del Baix Camp serà la cinquena participació després d'haver-hi actuat el 2009, el 2008, el 2006 i el 2003.

Tres colles sardanistes vuit anys després
L'Aplec Internacional de Cracòvia comptarà amb Tarragona Dansa, Aires Gironins i la blanenca Sa Palomera. Des del 2002 no hi havien actuat oficialment tres colles sardanistes, quan hi van actuar l'olotina Dolça Garrotxa, la cassanenca Il·lusions i la vendrellenca Dansaires del Penedès. Per bé, que hi acostumen a viatjar centenars de catalans, entre els quals aficionats a la sardana i alguna colla que ballen a les audicions populars.

De les colles d'enguany, Sa Palomera ha acudit oficialment en dos edicions més (2009 i 2005), com també Tarragona Dansa (1994 i 1992). En canvi, Aires Gironins s'estrenarà en l'esdeveniment anual que exporta part de la cultura popular catalana.

Una trentena de grups, una desena de manifestacions populars
Entre la trentena de grups que hi participaran enguany també hi haurà mostres de bastoners, bestiari, capgrossos, gegants, castellers, havaneres, diables, cavallets o de teatre al carrer.

[La colla Tarragona Dansa ballant punts lliures al concurs de Lleida d'enguany/
Foto: Albert Font-Tarrés]