dimecres, 13 de juliol del 2011

"Aquest any anem a per totes"

Violetes guanya el primer concurs del Bàsic d'Honor absolut a l'espera de superar la campiona del 2010, Mare Nostrum, que reapareixerà a Tarragona
Maig va quedar segona. / Foto: Albert Font-Tarrés
"No quedem el contents que hauríem de quedar". Així expressava la seva alegria matisada Meritxell Sans, la capdansaire (entrenadora), cap de colla (capitana) i dansaire de Violetes del Bosc, minuts després de saber-se el resultat del concurs de Vic de dissabte a la nit. I és que el conjunt barceloní no va ser considerat com el millor pels cinc jurats en la segona i la tercera tanda de la modalitat de lluïment.
Foto: Albert Font-Tarrés
La colla Maig va quedar segona i Tarragona Dansa, tercera. Hi va faltar l'aspirant a revalidar el títol aconseguit el 2010, Mare Nostrum, per raons del calendari de la màxima competició de la sardana esportiva: cadascuna de les deu colles participants no participen en un dels certàmens. La barcelonina, igual que la sitgetana Blanca Espurna, debutaran a l'edició d'enguany al proper concurs, el 18 de setembre a Tarragona.
La sorra de la plaça Major de la capital d'Osona es va omplir amb una trentena de colles però l'atenció es va centrar en vuit, les participants al Bàsic d'Honor de la categoria absoluta. La lleidatana Dolç Infern, la manlleuenca Encís, les barcelonines Maig i Violetes del Bosc, la cassanenca Mans Amigues, la sabadellenca Mirant al Cel, Tarragona Dansa i la local Riallera sortien amb la motivació de fer el millor any possible.
Ja al galop d'entrada es va poder percebre la principal dificultat de l'ubicació: l'eco, que es va afegir al rum-rum del públic. El so de la Cobla Ciutat de Cornellà no va arribar a totes les zones de la plaça amb la mateixa intensitat i claredat. A l'altre cantó de la balança hi ha la bellesa de l'emblemàtica plaça i la calidesa de la llum, que donen una entitat especial al primer concurs de la màxima categoria.
Una de les colles petites durant
la sardana revessa. /
Foto: Albert Font-Tarrés
A la tercera sardana de la modalitat de lluïment, ballada només per les colles de Bàsic d'Honor, les colles van ser situades en forma d''U' per facilitar l'arribada del so a totes per igual. La cobla, però, quedava just davant de les colles de la banda dreta. Dansaires que, en aquell moment, descansaven i el públic assegut a les terrasses dels bars van dificultar encara més la bona audició de la peça. Especialment per a Tarragona Dansa, allunyada de la cobla i propera a la zona més sorollosa. Tot i així, va ser la ronda en la que va obtenir resultats més uniformes: quatre jurats la van situar tercera i un, quarta.
Disparitat de puntuacions
Sardana de germanor. /
Foto: Albert Font-Tarrés
En la primera sardana -'Promesa de tardor', de Josep Cassú- hi va haver unanimitat entre els cinc jurats: la millor era Violetes del Bosc. Amb la resta de colles la variabilitat va ser la tònica. La més exagerada: Encís. Dos jurats la van considerar com la segona millor però un altre la va posar en darrer lloc, vuitena; un altre en setena i el que resta, cinquena.
A les altres dues rondes de la modalitat de lluïment -amb '66Aplec99', de Carles Santiago, i 'Recordant Vic', de Joaquim Serra- també hi va haver diferències en el parer. I és que, fins i tot, algun jurat va admetre la dificultat per deliberar ja que hi veia poc marge de diferència. Els resultats parcials posen en evidència la poca concordança entre els criteris dels jurats i, especialment, remarca la falta d'una formació específica per a aquells que han de puntuar.
Tres rotllanes concèntriques per
a la sardana de germanor. /
Foto: Albert Font-Tarrés
Al final, Violetes del Bosc va quedar primera en les tres rondes, seguida de Maig -segona- i Tarragona Dansa, tercera. Mans Amigues va aconseguir, amb la mitjana, dos quarts llocs i un sisè mentre que Encís, dos cinquenes posicions i una quarta. Mirant al Cel, va quedar dos vegades sisena i una com a cinquena. La part baixa de la classificació va ser per a Riallera amb un setè lloc, de mitjana, en cadascuna de les tres rondes i Dolç Infern, vuitena.
Quatre no es deixen enredar
Maig, Mans Amigues, Violetes del Bosc i la terrassenca Continuïtat, que hi participava com a colla lliure i sense puntuar per a campionat, van resoldre el tiratge de la sardana revessa 'T'han enredat els ocells', de Joan Manuel Paños. Tirava 32 de curts i 96 de llargs.
Ovació per a les colles locals
Les colles locals -un total de sis- van rebre l'escalf a l'entrega de trofeus. Alguns dels seus components van ser mantejats. Abans, s'havien ballat una sardana de germanor -amb tres grans rotllanes concèntriques només amb membres de les colles-, un galop de sortida esbojarrat i una 'sardana per al públic'. Després del lliurament de premis hi va haver una segons 'sardana per al públic'.
Entremig de la Festa Major
El concurs va ser inclòs com a part de l'amalgama d'actes de la Festa Major de Vic. L'organització, el Grup Sardanista Riallera, va encomanar un cartell de disseny que va enganxar per diverses parts de la ciutat.
Violetes i Mare no es veuran les cares fins al concurs de Barcelona
"La idea és quedar primers, ho és cada any! El que passa és que no sempre pot ser", va explicar a CREUANT Meritxell Sans, de Violetes, en referència a la temporada passada, en què Mare Nostrum va guanyar la modalitat de lluïment al darrer concurs.
Estelada portada durant el galop
d'entrada per un dansaire de
Mans Amigues, el dia en què
Barcelona acollia una manifestació
per a la independència.
El proper certamen del campionat Bàsic d'Honor serà el 18 de setembre, en el qual descansaran Encís i Violetes del Bosc, pel calendari marcat per la Unió de Colles Sardanistes (UCS). Les dues màximes aspirants al títol no es trobaran, en la màxima competició, fins el 25 de setembre a Barcelona, certamen en què faltaran Mirant al Cel i Riallera. Mans Amigues i Dolç Infern no seran al concurs de Terrassa, el 16 d'octubre, mentre que Maig i Tarragona Dansa s'absentaran al de Girona, l'1 de novembre. Totes les colles seran presents al darrer concurs, a la plaça del Mercadal de Balaguer, el 13 de novembre.

· Fragment del galop de sortida esbojarrat.


· Podeu veure la galeria de fotos de Lluís Pratdesaba, clicant aquí.