diumenge, 19 de juny del 2011

Lleida centra el Dia Universal de la Sardana

La sardana commemorativa de la capital de la sardana del 1961 s'interpreta als actes d'arreu, just l'any en què ha mort el seu impulsor
'Lleida, Ciutat Pubilla de la Sardana' ha estat la peça escollida per la Federació Sardanista de Catalunya (FSC) per ser ballada de manera unitària en tots els actes que s'han adherit al Dia Universal de la Sardana que se celebra avui. La sardana de Ricard Viladesau va ser encomanada amb motiu de la capitalitat ponentina de fa mig segle. Durant la jornada s'ha mantingut un record per Sebastià Gràcia, un dels impulsors de l'esdeveniment del 1961 i que es va morir el mes passat.
La data passa desapercebuda pel propi sector
La celebració, instaurada per l'Obra del Ballet Popular (OBP) fa 52 anys, ha tingut enguany 40 actes protagonitzats per la sardana, segons el recompte fet per la Federació Sardanista de Catalunya. Només dos més que els que van tenir lloc diumenge de la setmana passada. Tot i així, suposa un increment respecte els 29 de l'any passat i s'iguala amb l'edició del 2009.
La celebració és pensada per "exaltar els valors democràtics, de cohesió i acollida cultural de la sardana”, segons ha explicat en alguna ocasió Bartomeu Duran, president de la FSC i de l'Obra del Ballet Popular.
Més enllà del nombre d'actes, és una data que passa sense pena ni glòria per bona part dels aficionats. La Federació Sardanista de Catalunya -que assumeix les funcions relacionades amb la sardana de l'OBP, en un procés paralitzat de dissolució des de fa anys- es limita a marcar la data i la sardana commemorativa i, enguany, el seu departament de premsa ni ha difòs la data als mitjans de comunicació. Un paper que han suplit algunes entitats federades d'àmbit local .

[Foto: Albert Font-Tarrés]