dijous, 9 de juny del 2011

SARDANA rep un premi internacional en innovació

El projecte de la Universitat Politècnica de Catalunya ha estat guardonat per la revista Global Telecom Business
Josep Prat, Tom Ruvarac i Philippe Chanclou, amb el premi./
Foto: Martyn Cohen / GTB
El projecte SARDANA ha rebut, a Londres, el premi de la categoria d'innovació en capacitat de banda ampla dels 'GTB Innovation Awards'. El jurat a valorat que "marcarà una diferència en el sector de les comunicacions". El director de la recerca i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, Josep Prat, ha manifestat que "estem contents que hagin reconegut aquest esforç".
La revista del sector de les telecomunicacions Global Telecom Business ha premiat el projecte SARDANA, acrònim d''Scalable Advanced Ring-based Passive Dense Access Network Architecture'. La investigació encapçalada per Prat pretén millorar la connectivitat a les llars, tal com explica en una entrevista publicada el passat mes de febrer. Prat va ser acompanyat a la capital anglesa per Tom Ruvarac, de Tellabs, i Philippe Chanclou, de France Télécom; en representació dels patrocinadors.
"Això arriba després que la revisió tècnica, l'auditoria, la valoració de l'ús dels recursos... per part de la Comissió Europea va ser excel·lent, la màxima nota", ha afirmat Prat a CREUANT. I és que el poder executiu de la Unió Europea va donar el primer impuls econòmic a través del seu setè programa marc amb un finançament de 2'61 milions d'euros, el 62% del cost total.
La recerca, que es va iniciar el 2008 i va finalitzar a finals del 2010, ha estat encapçalada per la UPC i ha comptat amb la participació de sis organismes més, entre els quals multinacionals del sector.
Els promotors busquen, ara, l'explotació comercial de les aplicacions de SARDANA. "Estem rebent l'interès d'empreses americanes i xineses", afirma Prat. El catedràtic de Teoria del Senyal i Comunicacions és a l'espera de la nova versió d'estandards de fibra cap a la llar que està elaborant l'ITU, l'agència de l'ONU per a les tecnologies de la informació i la comunicació. "A veure si hi apareix", explica esperançat. Admet, però, que per fer una versió comercial del projecte caldria el treball d'un parell d'anys més.