dilluns, 14 de desembre del 2009

"No cal crear alarmisme"

[Versió ampliada del reportatge publicat a SARDANEJANT (19/09/2009)]
.
No cal crear alarmisme”
Els especialistes transmeten tranquil·litat als sardanistes pel virus de la grip nova però recomanen la higiene de les mans


ALBERT FONT-TARRÉS/Lleida
“No podem caure en una psicosi col·lectiva”, afirma el director mèdic de l’Hospital de Santa Maria, el Dr. Jaume Capdevila. I és que el virus de la grip A H1N1 “és menys virulent que els de la grip ordinària, l’estacional”, afegeix. En el mateix sentit es pronuncia el Dr. Gerard Torres, de l’àrea de medicina interna del centre hospitalari: “hi ha una alarma exagerada i no sembla que hagi de ser tan maligna”. Es preveu que no serà fins a finals d’octubre i principis de novembre quan el virus tindrà més activitat aquí.
Serenitat
A principis d’agost es va conèixer que el Col·legi de Metges de Madrid havia penjat una pancarta a la façana de la seua seu amb un lema que va crear sensació: “No facis petons, no donis la mà, digues hola”. Preguntat per això, el Dr. Capdevila respon que va ser una mesura ràpida però que “ara tenim més dades perquè ha passat per tot l’hemisferi sud en període d’hivern i hem vist que no ha afectat tant com es pensava”.

Mesures de prevenció
“La higiene de mans és la primera mesura”, explica el Dr. Capdevila. I recorda que “aniria bé que ho féssim no només per la grip A sinó per altres gèrmens i malalties”. Un gest que s’hauria de portar a terme “en tots els episodis de la vida i almenys tres o quatre cops al dia”. Preguntat per si a les ballades de sardanes caldrien dispensadors de sabó o de productes desinfectants a base d’alcohol contesta que “jo no ho veig indispensable”. Mentre que el Dr. Torres creu que “potser seria massa exagerat”. Responsables sanitaris de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova consultats per SARDANEJANT consideren que “a data d’avui [dilluns] això seria desproporcionat perquè el grau d’afectació és mínima”. Encara que asseguren que “no estan autoritzats per fer declaracions a la premsa”.
Més que un aiguat
La higiene de les mans no passa només per un aiguat amb una mica de sabó. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha elaborat pòsters per mostrar com rentar-se les mans. Estableix que la durada recomanada és d’entre 40 i 60 segons i que s’ha de fregar tota la superfície de les mans. I per acabar, eixugar-se-les amb una tovallola d’un ús, que s’aprofitarà per tancar l’aixeta.
Després cal evitar que s’embrutin de nou, motiu pel qual el Departament de Salut, en el seu pla de prevenció, recomana tapar-se amb un mocador rebutjable en tossir i esternudar i, després, llançar-lo. El mateix, quan cal torcar-se el nas.
Ballar amb desconeguts
Les rotllanes són obertes a tothom que hi vulgui entrar però el Dr. Capdevila recorda: “entenc que quan algú acudeix a aquest tipus d’actes és pequè es troba bé”. En tot cas si hi ha la sospita “el millor és no emportar-se les mans a la boca i el nas” –explica el Dr. Torres– “i mantenir una distància d’un parell de metres”. Tot i així, els especialistes criden a la responsabilitat personal i a “quedar-se a casa, trucar el metge de capçalera i fer el tractament que ens estableixi”.
Símptomes de la grip nova
Es diferencien poc de la grip estacional ordinària, en destaquen la febre, la tos i el malestar general. També podria ser que els afectats presentessin nàusees, vòmits o diarrees.
Els ens federatius, a l’espectativa
Ni la Federació Sardanista de Catalunya ni la Unió de Colles Sardanistes (UCS) han establert cap protocol ni n’han contactat amb autoritats sanitàries, segons han confirmat a SARDANEJANT els respectius presidents. Tot i així, Bartomeu Duran, responsable de la Federació, assegura que “vaig estar parlant de sardanes amb la consellera de Salut, Marina Geli, i no va sortir res de la grip A, suposo que si hi hagués hagut res a dir, m’ho hagués comentat”. Santi Ferrerfàbrega, president de l’UCS, argüeix que “tothom està a l’espera de com evoluciona”.

Psicòsi col·lectiva
Hi ha veus crítiques amb l’alarmisme creat arran d’aquest nou virus d’orígen porcí. Ja de bon principi l’expert de l’OMS, Germán Velásques, va afirmar en una entrevista a l’agència EFE que “estem davant un fenòmen en què hi ha una sèrie d’interessos: els específics, purs i nets de la salut pública que hem de defensar des d’aquí, però que es barregen i a vegades s’emboliquen a nivell global o nacional amb interessos que també són comercials”. En aquest sentit, el pediatra basc Xabier Onaindia apuntava recentment, en un escrit publicat al diari Gara, que “hem de sospitar que tot aquest espectacle mediàtic i tremendisme no és sinó una manipulació que ha generat angoixa sense necessitat a milions de persones, i probablement amb objectius poc innocents”. El Dr. Onaindia afegeix que tot plegat recorda a una societat “permanentment sotmesa al caos i a la temença perquè accepti solucions que en condicions normals rebutjaria”.
Per la seua banda, l’intel·lectual i exdirector del mensual ‘Le Monde Diplomatique’, Ignacio Ramonet, a la publicació de setembre afirma que GlaxoSmithKline, Novartis i Sanofi “es disposen a guanyar milers de milions d’euros més en els pròxims mesos gràcies a les vendes massives de la vacuna contra el virus A (H1N1) de la nova grip”.


[Foto: Albert Font-Tarrés / Arxiu]