dimecres, 30 de desembre del 2009

Per sobre de tot, música

 [CRÍTICA DE CONCERT]
Lleida
El de dissabte va ser una actuació per a amants de la música culta i clàssica. No és nou en la Bellpuig Cobla però per aconseguir-ho va imposar-se una quadrúple exigència: en el nivell de la formació, en la confecció del repertori, en la preparació de les peces i en l'actitud dels músics.
No és el primer cop que Lleida i Ponent acullen una actuació equiparable a qualsevol actuació de les grans orquestres simfòniques, conjunts de cambra o instrumentistes de qualitat que, de tant en tant, fan parada a l'Auditori Enric Granados. Un fet destacable en una realitat en què no sempre es programa buscant qualitat musical.
La direcció de Concepció Ramió va ajudar a mantenir la concentració per afrontar un programa que combinava força i precisió, intensitat i dolcesa, canvis tonals i diàlegs juganers. El repertori demanava demostrar l’habilitat en la pulsació, interpretant algunes peces que repartien el protagonisme entre els diferents instruments: el tamborí inclòs. Entremig, perles com l’estrena de l’adaptació per a cobla d’una sardana d’Enric Granados per a piano.
Fins i tot davant d’un error en la presentació d’una peça, la formació va respondre amb elegància, sense fer escarafalls: Ramió va sortir discretament de l’escenari per comunicar-ho i Sebastià Gràcia, que va presentar el concert des de fora de l'escenari, va rectificar. El públic, format per unes 180 persones, va aplaudir, comprensiu.
Hi va predominar la música però també hi va haver, gairebé al final, un petit espai per a la ‘militància’. El veterà Gràcia, ànima del Grup Sardanista CE Huracans -entitat organitzadora-, va manifestar que “el concert de Sant Esteve no és només un concert, és tradició, són sardanes per Nadal”. També va tenir un record per als que, al seu parer, “s'omplen la boca amb la sardana, ensenyen sardanes als nens i els porten a competir però no fan res perquè els seus nens siguin aquí”. A qui va dedicar un sarcàstic: “que déu els tingui a la seua glòria!”.

[Foto: Albert Font-Tarrés /
Actuació de la Bellpuig Cobla, dissabte]