dimarts, 13 d’abril del 2010

Oltra i Gil Membrado rebran la Creu de Sant Jordi

· El valencià Manuel Oltra i l'ebrenc Tomàs Gil i Membrado són compositors destacats del gènere
· El primer destaca en l'àmbit culte de la sardana mentre que el segon és conegut en el vessant popular


El govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat aquest migdia que oferirà el seu màxim reconeixement, la Creu de Sant Jordi, als músics Manuel Oltra i Tomàs Gil i Membrado. S'ha fet públic durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del consell executiu.
Els dos premiats han destacat en dos àmbits diferenciats de la sardana i de la música per a cobla: el primer és reivindicat com a autor culte mentre que el segon és molt popular entre els aplecs i les ballades sardanistes. La candidatura d'ambdós feia uns anys que buscaven suports a través d'una recollida de signatures.

A més dels dos compositors el govern del Principat ha distingit amb aquest guardó a 30 persones més i  a 13 entitats.
L'acte de lliurament tindrà lloc dimecres que ve, 21 d'abril, al Palau de la Generalitat


"Em provoca certa alegria, no ho sabria explicar"
Manuel Oltra i Ferrer, de 88 anys, ha explicat a CREUANT que en saber que li havien atorgat la Creu de Sant Jordi "em va provocar certa alegria, no ho sabria explicar". Qui va ser professor del Conservatori Superior de Música de Barcelona creu que el guardó "és una mica de reconeixement a la meua vida de músic".
La seua trajectòria també ha merescut guardons del govern del Principat com el Premi Nacional de Música, en l'apartat de composició, o el Premi Nacional de Cultura Popular i Tradicional, en l'apartat de música. També va rebre, l'any 2006, el Premi Nacional Agustí Borgunyó, que atorga l'entitat Sabadell més Música.
A finals de l'any passat, es va presentar l'Associació Musical Manuel Oltra, creada al voltant de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. El conjunt també va treure un disc de tribut.

Tomàs Gil i Membrado, que aquesta setmana farà 95 anys, és un autor molt popular motiu pel qual li ha rebut reconeixements en múltipels aplecs de la sardana. I l'anunci de la Creu de Sant Jordi arriba just la setmana del seu aniversari i en què serà homenatjat. A iniciativa del Casal Tarragoní, hi haurà un acte aquest dissabte al Teatre Metropol. Les cobles La Principal de Tarragona i Cossetània hi interpretaran dotze sardanes de Gil i Membrado dedicades a cada mes de l'any. 
"Són moltes emocions per a ell concentrades en pocs dies", ha explicat a CREUANT la seua filla. L'autor d'Horta de Sant Joan ha escrit de més de 1300 sardanes, bona part són dedicades a persones, entitats i actes relacionats amb la sardana.

[Imatge 1: Creu de Sant Jordi. Foto extreta del bloc 'La trappola'
Imatge2: Manuel Oltra. Foto extreta del bloc 'SardanesSitges'
Imatge 3: Tomàs Gil i Membrado. Tots els drets de Josep Renalias]