diumenge, 3 d’octubre del 2010

"Quan deixaran els sardanistes d'utilitzar faldilles d'estètica friqui?"

El Premi Nacional de Cultura Popular 2009 critica l'ús de la cultura popular i tradicional "amb pretensions identitàries"
Bienve Moya, Premi Nacional de Cultura Popular 2009 del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA), es pregunta en un article publicat al diari El Punt "quan deixaran els sardanistes d'utilitzar aquestes ridícules faldilles extremament emmidonades, d'una estètica realment friqui?", en referència a l'indumentària de les dansaires d'algunes colles de competició. Moya també critica "la temptació, per part d'instàncies de govern, municipal, nacional..., d'usar la cultura popular/tradicional amb pretensions identitàries".
El gestor cultural considera que la cultura popular "és la més universal de les activitats culturals". El motiu de l'article és arran de la programació de 'Sardana flamenca', de Toti Soler, per a l'acte institucional de l'Onze de Setembre, a la qual considera un "esguerro".

"A la sardana no li cal ser flamenca per ser contemporània"
Moya considera que "a la sardana no li cal ser flamenca per ser contemporània, li cal, simplement, si li cal alguna cosa, qualitat (com a totes les arts), però dins els cànons de la pròpia dansa, i li cal una població que en gaudeixi escoltant-la i ballant-la". I afegeix que "ni la sardana reflecteix el caràcter festiu de tot el territori català, ni tampoc el flamenc ho fa en el cas d'Andalusia".

[Bienve Moya rebent el Premi Nacional de Cultura Popular.
Foto: Albert Font-Tarrés]

Entrevista de CREUANT a Bienve Moya:
· "Després què declararem, la botifarra amb seques com a plat nacional?" (03/12/2009)