dimecres, 1 de desembre del 2010

Es mor l'expresident de l'UCS Antoni Samper

El seu estat de salut va obligar-lo, el 2009, a no presentar-se a la reelecció
L'expresident de la Unió de Colles Sardanistes (UCS), Antoni Samper i Ventura, ha mort dimarts a l'edat de 61 anys. Samper va ser president de l'ens federatiu de competició durant mitja dotzena d'anys fins al 2009, quan no va optar a la reelecció en el càrrec arran d'una greu malaltia que havia condicionat el final del seu mandat. A les eleccions s'hi va presentar només una candidatura, l'encapçalada per l'actual president Santi Ferrerfàbrega, que havia format part de la junta anterior. L'UCS ha manifestat el seu condol en una nota publicada a la seua pàgina web.
El funeral serà dijous
La capella ardent s'instal·larà al tanatori Sáncho de Ávila de Barcelona, a la sala de vetlla número 21, a partir d'avui (dimecres) a les tres de la tarda. El funeral serà dijous a la una i deu del migdia.
"La sardana és una droga bona i meravellosa"
Rellotger de professió, Samper definia la sardana com "una drogra bona i meravellosa" en una entrevista el 2006 amb Beatriu Sanchís per a la revista del districte barceloní de Sant Martí. De fet, en l'ambient sardanista, en el qual s'hi va introduir vora els 14 anys d'edat, va conèixer la seua esposa.
La seua presidència a l'UCS va impulsar, entre altres, canvis com el pas de les 10 a les 7 tirades a les sardanes del Campionat de Catalunya, va marcar les bases de l'actual Campionat de Catalunya de punts lliures, va establir vincles perquè es ballessin sardanes al parc d'atraccions Port Aventura, va adherir l'ens a la Confederació d'Agrupacions de Cultura Tradicional Catalana (CCT), va signar un conveni amb l'Associació Catalana de Municipis o va constituir la Fundació Privada Unió de Colles Sardanistes com una via per captar fons, i que recentment s'ha dissolt.
Al mateix temps, va mantenir tensions amb la Federació Sardanista de Catalunya i agents actius del sardanisme, sobretot, arran de la reducció del nombre de concursos del Bàsic d'Honor. Com ara amb la retirada dràstica del nombre de certàmens ponentins del calendari, entre els quals alguns de ja promesos.
"És tot un esport de concentració, càlcul mental, expressió corporal i una manera fantàstica de fer bons amics"
Samper va prodigar en mitjans de comunicació de masses un discurs centrat en la "manca de colles" i en la "falta de joventut". Tot i així, en l'entrevista amb Beatriu Sanchís afirma que la sardana de competició "és tot un esport de concentració, càlcul mental, expressió corporal i una manera fantàstica de fer bons amics". També va declarar que "amb l'ajuda de les autoritats, els mitjans de comunicació  la mateixa gent pot ser afalagador, sempre que ens comprometem tots a difondre encara més la sardana".

[Foto: Clot RTV]