diumenge, 19 de desembre del 2010

La contrabaixista Mariona Mateu guanya la Beca Josep Maria Bernat

El flabiolaire Aleix Vaqué aconsegueix l'accèssit
La contrabaixista igualadina Mariona Mateu i Carles, de 19 anys, ha guanyat, per unanimitat del jurat, la dissetena edició de la Beca Josep Maria Bernat per a joves instrumentistes de cobla, organitzada per l'associació Músics per la Cobla i l'ajuntament de Bellpuig per a menors de 21 anys. El flabiolaire tarragoní Aleix Vaqué i Mir, també de 19 anys, ha estat mereixedor d'un accèssit.
El jurat ha estat format per l'instrumentista i compositor Jordi Molina, el director i compositor Jesús Ventura, el compositor i president de Músics per la Cobla Josep Maria Serracant, el batlle de Bellpuig, Ramon Jounou, i el regidor d'Acció Cultural de l'ajuntament de Bellpuig, Ramon Forcat. Ha actuat de secretaria Albert París, membre de Músics per la Cobla i que recull l'essència dels Amics de Josep Maria Bernat, col·lectiu que va iniciar el reconeixement. El jurat ha volgut manifestar "l'elevada qualitat interpretativa de tots els finalistes".
Una igualadina que compagina contrabaix, matemàtiques i cant
Mariona Mateu, contrabaixista titular de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), va haver de demostrar les seues habilitats amb l'instrument interpretant 'Variacions-Miniatura', de Manuel Oltra, com a peça obligatòria establerta per l'organització. Mateu també ha actuat en concerts com ara l'organitzat a la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona o com a soprano amb la Coral Juvenil Xalest, d'Igualada.
Un any de titular 
L'accèssit atorgat pel jurat ha estat per a Aleix Vaqué, que va haver d'afrontar l'obra marcada per l'organització: 'Pastoral d'estiu', de Manuel Oltra. El tarragoní és flabiolaire titular de la Cobla Reus Jove des del 2009, quan va substituir Mercè Parareda, ara a la Cobla Flama de Farners. Vaqué compagina la interpretació del flabiol i el tamborí amb la flauta travessera. Amb el segon instrument va quedar, el 2009, en primer lloc en les proves d'accés a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) després d'haver guanyat el premi d'honor de flauta travessera i música de cambra del Conservatori de Grau Professional de la Diputació de Tarragona. Vaqué ha estat flautista de l'Orquestra de les Escoles de Música de Catalunya (OEMUC), titular de la JONC Alevins -per a menors de 18 anys- i reserva de la JONC, per a menors de 25 anys.
Tres finalistes més
S'han quedat a les portes el tenorista malgratenc Sergi Llopart i Martínez, de 17 anys; la tiblaire bellputxenca Laura Pallàs i Martín, de 20 anys, i la flabiolaire targarina Montse Soques i Berga, que el dia 28 farà 20 anys.

[D'esquerra a dreta: Vaqué, Llopart, Pallàs, Soques i Mateu. / Foto: Ajuntament de Bellpuig]