dijous, 28 de gener del 2010

Planifiquen un museu de la cobla

L'edifici que l'ha d'acollir, a Cassà de la Selva, ha rebut una subvenció del FEDER per ser rehabilitat

Cassà de la Selva, a la comarca del Gironès, tindrà un museu dedicat a la cobla, segons ha anunciat el consistori municipal. Per ara, ha engegat el projecte de rehabilitació de l'edifici que l'hauria d'acollir, Can Trinxeria, i que ha rebut una subvenció de 551.301 euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
L'edifici, que data del 1897, és d'estil neomedieval i és situat al centre històric de la població, a la plaça de la Coma. El que havia estat una casa pairal va quedar abandonada i va ser adquirida per l'ajuntament fa més de vint anys. La casa “està apuntalada”, segons va afirmar a CREUANT la regidora Helga Nuell; tot i així, durant els darrers anys el pati de la finca ha fet funcions d'auditori per a activitats culturals.
Can Trinxeria, bé d'interès local, compta amb 1.100 metres quadrats construïts, dels quals 800 són útils, tal com va explicar a aquest bloc l'arquitecte municipal. La idea és que el museu s'ubiqui a la planta baixa i en part de la primera planta d'un edifici que també contindrà despatxos, un auditori i un magatzem.
El FEDER només és per a la rehabilitació
L'ajuda del FEDER és per “evitar que no caigui”, explica Nuell. Tot i que la rehabilitació hauria de finalitzar abans del 31 de desembre ja esperen “que haurem de demanar una pròrroga” ja que les obres es troben en procés de licitació i no tenen una data d'inici.
El projecte del museu, “més endavant”
La regidora responsable del projecte, Helga Nuell, afirma que el projecte de museïtzació “vindrà més endavant” encara que ja han concretat que el centraran a la cobla perquè “de dedicat a la sardana ja n'hi ha”, en referència a la sala temàtica del Museu d'Història de la Ciutat de Girona. Tot i així “també hi haurà alguna cosa dedicada a la sardana però encara està per veure com ho concretarem”.
Nuell no s'atreveix a posar cap data per l'obertura del museu.


Cassà, terra de sardanes i cobles
La població del Gironès té una forta vinculació amb la sardana i amb la cobla. La prova en són la setantena de sardanes amb referències a la població, les tres cobles que actualment hi tenen seu: Selvatana, Selvamar i Marina o la forta activitat dels Amics de la Sardana de Cassà de la Selva, que enguany celebra els seus 35 anys.
Amics de la Sardana, que col·labora amb diferents actes del municipi, promou actes com la Nit dels Músics, que en l'edició de l'any passat es va formar una cobla de cassanencs amb 49 instrumentistes. També ha organitzat grans esdeveniments com la Ciutat Pubilla de la Sardana de l'any 2000, la Cloenda del Campionat de Catalunya 2003, una vintena de trobades infantils o el que van anomenar com 'Homenatge Nacional als músics casssanencs', que va congregar un centenar i mig de músics. L'entitat, que també compta amb un esbart, té actualment quatre colles actives: 'Estel de les Gavarres' (aleví), 'Aires Cassanencs' (juvenil), 'Mans amigues' (gran) i 'Amics dansaires' (veterana), que assagen una hora i mitja cada dissabte en diferents horaris.
La forta activitat de l'entitat li ha valgut diferents guardons de l'Obra del Ballet Popular com el Premi a les Iniciatives 1991, per la Nit dels Músics; el Premi a la Constància 1995 per a Josep Moré, o el Premi a la Divulgació 2001 Pedagògica per a Quim Massa, per la tasca del president en la difusió de la sardana a les escoles.
Per la seua part, la cobla Selvatana va rebre el Premi Sardana a la difusió i promoció 2009.
Municipi amb història sardanista
La primera cobla de Cassà data de mitjans del segle XIX. Des de llavors n'ha tingut diverses. A principis del segle XX va comptar amb algunes de les cobles amb més prestigi del país com ara la Unió Cassanenca, La Principal de Cassà o la Selvatana. Una activitat que s'estronca amb la Guerra del 1936-1939 i que reviu de la mà de Josep Coll i Ligora. L'autor del mètode de tenora i tible va nàixer a Llançà però des de molt jove queda vinculat amb Cassà, població on mor el 1965.
Per la història queden noms de músics cassanencs com Modest Puig (fiscorn i trombó), Josep Puig 'El Moreno' (fiscorn), Josep Mir (tenora) o Delfí Sunyer (contrabaix), entre molts d'altres.
La primera colla formal de competició de Cassà de la qual es té constància va ser 'Primavera', que data del 1943.



[Façana de Can Trinxeria de Cassà de la Selva /
Foto: Tots els drets reservats a Julio M. Merino, extreta de 'Panoramio' amb el consentiment de l'autor]