dimecres, 7 de juliol del 2010

Plagi en una sardana de la Ciutat Pubilla 2010


Denuncien que Narcís Costa va copiar una composició
La sardana 'Pubillatge escalenc' firmada per Narcís Costa Ventura amb motiu de l'Escala, Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 podria ser un plagi de la composició 'Fent coixí' de Ramon Rossell. Així ho ha denunciat l'Agrupació Sardanista Tossenca, de Tossa de Mar, i el seu president, Francesc Fonalledas.
“Ha danyat la imatge del sardanisme escalenc, en som víctimes morals”, va manifestar a CREUANT el president de la comissió organitzadora de la CPS'10, Jordi Gallegos. I va afegir que “estem pendents del que digui la societat d'autors i de si hi ha judici o no”. De totes maneres, consideren que “la responsabilitat és de l'autor”.
A una possible demanda s'hi podrien afegir descendents de Ramon Rossell i familiars de Josep Serrat, a qui anava dedicada la sardana 'Fent coixí'. La iniciativa tindria el suport d'Antoni Mas Bou, expresident de la Unió de Músics de Catalunya i conseller de la societat de gestió d'Artistes, Intèrprets i Executants (AIE). Mas Bou va afirmar a la televisió Canal 10 Empordà que el pubillatge escalenc “és la principal víctima”. S'esperava que Gallegos anés dimarts al Sindicat de Músics per tractar el tema.
“Desconec l'obra de Rossell”

 Narcís Costa Ventura va declarar a Canal 10 Empordà que “potser se m'hagin enganxat coses d'aquesta sardana però jo la desconec i l'obra de Rossell també”. Malgrat les clares similituds entre les obres, Costa va assegurar que “no he sentit mai” la composició 'Fent coixí', motiu pel qual “parlaré amb el meu advocat”. El tenora i representant de la Cobla Cervianenca va mostrar-se dolgut ja que considera que Fonalledas “es podria haver posat en contacte amb mi abans”.
L'altra còpia de Costa

Al mateix disc commemoratiu de l'Escala com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 hi ha una altra obra signada per Costa Ventura. Una composició que conté uns curts basats en el 'Canticorum Jubilo', de Georg Friedrich Händel. Un fet que es va descobrir a temps i que, després, va admetre el propi Costa, motiu pel qual ja es va fer constar a l'edició que s'inspirava en la música del compositor alemany de nacionalitat britànica.
Possible substitució
L'obra 'Pubillatge escalenc', que va signar Costa, forma part del disc commemoratiu del pubillatge. En cas que un jutge demanés la retirada del disc, la comissió de la Ciutat Pubilla de la Sardana i l'ajuntament escalenc es plantegen la possibilitat de fer pagar a Costa els costos d'aquest primer disc. I es plantejarien la possibilitat de canviar la composició per una de Jaume Cristau titulada 'N'és l'Escala un paradís'.