dissabte, 29 de gener del 2011

Del 'Donostiako Orfeoia' a la Cobla Sant Jordi

Sainz Alfaro dirigirà el darrer concert del tercer cicle de l'Auditori de Barcelona
El director de la prestigiosa agrupació coral basca Donostiako Orfeoia, José Antonio Sainz Alfaro, portarà avui la batuta de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona en el concert que clou el cicle de música per a cobla de l'Auditori de Barcelona. L'actuació, que començarà a les sis de la tarda, comptarà amb tres sardanes i una obra lliure de Rafael Ferrer, del qual es commemora enguany el centenari del seu naixement. El pianista Carlos Marigó acompanyarà la formació en la interpretació de la 'Rapsòdia per a piano i cobla' de Manuel Oltra.
El basc Sainz Alfaro és director del Donostiako Orfeoia des de l'any 1987, període en què ha mantingut el reconeixement artístic mundial de la institució coral amateur.
El centenari de Rafael Ferrer hi serà present
Rafael Ferrer comptarà amb quatre composicions en el repertori d'avui. La cobla encetarà el concert amb la seua sardana 'Verd de pi, blau de mar' i la primera part acabarà amb els tres moviments de l'obra 'Mediterrània 3'. L'actuació es reprendrà amb una altra sardana de Ferrer, 'En Pau, el noi'. Una segona meitat en què també es tocarà la sardana 'Com una espiga'.
Completaran l'audició les sardanes 'Apassionada', de Joaquim Serra; 'Salou', d'Eduard Toldrà; 'Enyorança', de Juli Garreta; 'La plaça del Sol', d'Enric Morera, i 'Barcelona 1957', d'Antoni Ros Marbà.
L'última obra serà 'Rapsòdia per a piano i cobla', de Manuel Oltra; per a la qual hi col·laborarà Carlos Marigó al piano. El gironí de 24 anys és llicenciat en interpretació de piano per l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), on va aconseguir la matrícula d'honor del projecte de final de carrera.
Ja treballen per al quart cicle
La Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que coprodueix el cicle amb l'Auditori de Barcelona, ja està treballant per fer possible la quarta edició. Tot i així, és a l'espera de negociar amb administracions com ara la Generalitat de Catalunya per poder-lo fer factible. Enguany han comptat amb el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) i de l'Institut de Cultura de l'ajuntament de Barcelona.
La Sant Jordi és una de les cobles amb més projecció del moment que encamina la tercera temporada sense canvis entre els seus intèrprets amb la voluntat de consolidació dels seus projectes, segons expliquen fonts del conjunt. Per aquest 2011, Tomàs Grau n'assumirà la direcció titular.