dimecres, 19 de gener del 2011

Només queda el Centre de Promoció de la Cultura Popular

El CPCPTC és l'única unitat de l'estructura del Departament de Cultura per a la qual falta designar un titular després dels nomenaments d'ahir
El Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) és l'únic òrgan de l'estructura del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya sense tenir un director designat. "Hem faig a la idea que serà dimarts que ve però no m'han dit res", ha explicat a CREUANT l'encara director Ramon Fontdevila. El sector desitja que sigui així per evitar un retard "excessiu" de la convocatòria de subvencions, cosa que afecta l'organització d'activitats. Tot i així, fonts oficials de la conselleria consultades per CREUANT afirmen que no hi ha cap data prevista.
Ara per ara és l'únic òrgan de Cultura sense un nou càrrec després que el consell de govern de la Generalitat de Catalunya acordés ahir de nomenar Norbert Tomàs com a director general de Cooperació Cultural, Joan Pluma com a director general de Patrimoni Cultural i Yvonne Griley com a directora general de Política Lingüística. Justament Política Lingüística passa de ser una secretaria sectorial dependent de Vicepresidència a una direcció general del departament de Cultura. L'interinatge de Fontdevila no hauria de durar massa ja que alts càrrecs del departament li haurien fet saber que estaven buscant un altre perfil per assumir les funcions del CPCPTC.

Els tres nomenaments aprovats dimarts s'afegeixen a altres dos d'anteriors a Cultura: Xavier Solà com a secretari general i Xavier Vidal com a cap del gabinet del conseller Ferran Mascarell.
En aquest inici de legislatura el Departament de Cultura s'ha estructurat, tal com es va decretar el 4 de gener passat, en sis òrgans: gabinet del conseller, secretaria general, direcció general de Patrimoni Cultural, direcció general de Cooperació Cultural, direcció general de Política Lingüística i  CPCPTC. Aquest darrer assumirà el rang de direcció general. També hi ha organismes i delegacions dependents del departament de Cultura que també estan a l'espera de designacions.
Ramon Fontdevila, a l'espera per reincorporar-se com a professor 
El fins ara director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, el manresà Ramon Fontdevila, tenia previst de tornar a la plaça de professor de català en un institut que va abandonar el 1995 per esdevenir regidor de Cultura de l'ajuntament de la capital del Bages. Fontdevila és al capdavant del CPCPTC arran del decret de nomenament signat el 29 de gener de 2008.
"Té una tasca absolutament estratègica"
Fontdevila afirmava fa uns dies que el CPCPTC "té una tasca que avui qualificaríem absolutament estratègica, i és important de preservar-la i, si pot ser, fins i tot d’acréixer". Al mateix temps que es manifestava "tranquil·litzat" en saber el manteniment del Centre en l'organigrama de la conselleria de Cultura del nou govern "a risc de formar part del contingent d’estalvi en estructura de la Generalitat".
"Hem fet endreça de despatxos i hem preparat per encàrrec del mateix [exconseller Joan Manuel] Tresserras un traspàs que es vol documentat i rigorós", confessa l'encara director del CPCPTC.
El nou director tindrà sobre la taula una demanda de reforma de l'òrgan per part de l'Ens de Comunicació Associativa, que passaria per donar més atribucions al consell assessor, convocatòries de subvencions més senzilles o perquè faci tasques d'acompanyament en gestions en altres departaments o òrgans del govern com ara Educació o Turisme.
Resta vacant la plaça d'Antoni Anguela
El càrrec de cap del Servei del Patrimoni Etnològic continua vacant des de l'agost, quan va morir el també activista sardanista Antoni Anguela. Des de llavors assumeix les tasques de manera interina la responsable del centre de documentació del CPCPTC.
Per una altra banda, el darrer número de la Revista d'Etnologia de Catalunya (REC), editada pel propi Centre, inclou un escrit del Consell de Cultura Popular amb un record per a Anguela. "Ha estat un home bo, culte, discret, que estimava amb passió i compromís el país i gaudia amb la feina professional dedicada a la cultura tradicional catalana des d’un punt de vista obert i antropològic", diu al text.

[Imatges 1 i 2: Ferran Mascarell (esquerra) i Joan Manuel Tresserras fent el traspàs de poders de la conselleria. / Fotos: Generalitat de Catalunya
Imatge 3: Ramon Fontdevila. / Foto: Creuant.cat
Imatge 4: Antoni Anguela. / Foto extreta de Festafesta.net]