dissabte, 14 de maig del 2011

Es mor Sebastià Gràcia

El lleidatà va ser un referent del sardanisme de Ponent
Sebastià Gràcia i Petit ha mort avui als 84 anys, a Lleida. El militant sardanista feia setmanes que estava hospitalitzat. La cerimònia de comiat serà dilluns a dos quarts d'onze del matí a la parròquia cristiana de sant Pere, a Lleida. La defunció li ha arribat sense poder veure la celebració del mig segle de Lleida, Ciutat Pubilla de la Sardana, que tan esperava ja que n'havia estat promotor. La sala de vetlla s'ha instal·lat a la Funerària La Lleidatana, que obre de 9 del matí a 10 de la nit, i es podrà visitar entre avui i demà.
Gràcia ha estat un dels referents de la sardana a Ponent a través de la seva acció a través del Grup Sardanista del CE Huracans, del qual n'era president i 'alma mater'. De caràcter fort i amb una visió de la sardana nostàlgica i fixada en l'època de la seva joventut, havia trasmès la seva visió de l'àmbit a través del diari 'La Mañana' o de Ràdio Lleida, on tenia espais setmanals fins que va ser hospitalitzat.
Amb el temps es va convertir en un dels personatges més coneguts del sardanisme de la ciutat i de la regió i havia rebut múltiples homenatges arreu del territori català, com ara la Creu de Sant Jordi. La Federació Sardanista de Catalunya va lliurar-li, el 2010, el Premi Sardana a la Continuïtat per al programa 'La Sardana' que feia a Ràdio Lleida. Gràcia també havia rebut Premis Dia de la Sardana, que entregava l'Obra del Ballet Popular, els anys 1962, 1974, 1976, 1980, 1995 i 2000. També havia rebut la medalla de la ciutat.
Llibreter jubilat, estava avessat a la hibridació d'informació amb opinió a la seva secció setmanal 'La Veu de la Sardana' del diari 'La Mañana'. Havia estat molt crític amb qüestions com el traspàs de funcions de l'Obra del Ballet Popular -entitat a la qual va tenir un paper destacat des de Ponent- a la FSC, amb les últimes Ciutat Pubilla de la Sardana o amb els practicants de la sardana esportiva. Qui havia organitzat concursos de sardana esportiva als anys 70, s'havia mostrat crític amb les colles perquè "no se'ls veu a les ballades i als aplecs".


[Imatge 1: Sebastià Gràcia.
Imatge 2: Gràcia (a la dreta) cofoi amb les partitures de la sardana 'Huracans', que Jesús Ventura (amb el micro) va dedicar a l'entitat que l'homenatjava./
Foto: Albert Font-Tarrés]