dilluns, 16 de maig del 2011

"Hem intentat facilitar al màxim l'ensenyament de la sardana"

Presenten el llibre-disc 'Picacurts!' per a l'educació en i amb la sardana
L'edifici polivalent del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida ha acollit aquest migdia la presentació oficial del llibre-CD 'Picacurts! Jocs i recursos per educar amb i en la sardana'. La publicació ha estat elaborada pel Grup Sardanista Montserrat (GSM) i editada per l'Institut de Ciències de l’Educació-Centre de Formació Contínua (ICE-CFC) de la Universitat de Lleida amb el suport de l'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC).
L'edició forma part de les carpetes educatives que publica l'ICE-CFC i és formada per un llibre i un disc, suport on hi ha el contingut en format multimèdia i inclou vídeos i la possibilitat de recerca d'activitats segons la tipologia, l'edat, el temps, l'espai on es durà a terme i el número de participants. Els jocs s'han classificat entre els de moviment, d'assaig, de ritme i dansa, de taula i tallers.
"Hem volgut facilitar la feina al màxim" de monitors, educadors i mestres, segons ha explicat el mestre i monitor Albert Palau, coordinador de 'Picacurts!'. El llibre-CD ha estat elaborat, a més, per Jordi Vivas, M. Pilar Artero, Aleix Barberà i Gemma Curcó, qui també s'ha encarregat de les il·lustracions.
Cada joc compta amb la descripció del nombre de participants per al qual ha estat pensat, l'edat, la temporalització, l'espai, el material necessari, els objectius i l'explicació de com portar-lo a terme per tal "que ràpidament els monitors i els mestres puguin saber com va", ha dit Palau.
"El fet educatiu és el que ens ha mogut a fer el llibre", ha afirmat Jordi Vivas, coautor i president del GSM, i ha afegit que "no és un recurs tancat només al món sardanista". Vivas ha definit l'entitat que encapçala "com un esplai sardanista o com un grup sardanista que té esplai".
"És molt útil per als educadors, monitors i mestres que s'interessin per ensenyar la sardana", ha assegurat Conxita Vendrell, directora de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Lleida. I ha manifestat que la voluntat és de "revitalitzar" la sardana i el seu ensenyament.
El disseny gràfic ha anat a càrrec d'Eva Corretgé i Pere Obiols, de l'estudi Oxigenidees, i la programació del CD l'ha fet David Sánchez i Sermena. El disc conté peces del 'Sardaxou' de la Cobla Contemporània.
Segons ha dit Vendrell, el llibre-disc té un tiratge de 250 exemplars i que "la idea és d'arribar a una bona part de centres educatius i fer una bona distribució" encara que no han determinat per on la faran ni l'àmbit territorial que abastarà. Això es retardarà després d'haver detectat, a darrera hora, un error en els CD.


[Imatge 1: Roda de premsa. D'esquerra a dreta: Palau, Vivas, Vendrell i Parra. / Foto: Albert Font-Tarrés
Imatge 2: Portada del llibre-CD]