El Grup Sardanista Montserrat (GSM) de Lleida està organitzant el que hauria de ser el primer 'flashmob' (aplec llampec) sardanista. L'entitat ponentina vol aprofitar la presentació, dissabte a la tarda, del llibre-CD 'Picacurts', dedicat als jocs i recursos per educar amb i en la sardana, durant la Trobada Intercomarcal Escolar del programa d'ensenyament de la sardana 'Saltem i Ballem', de Ponent i l'Alt Pirineu.
L'aplec llampec es farà a partir de la cançó 'Picacurts ja!' escrita per a l'ocasió pel grup Polcasol3, format per tres membres del GSM: Albert Palau, Jordi Vivas i Òscar Fillat. Per fer-lo possible, el Grup Sardanista Montserrat ha penjat un vídeo per aprendre els passos ideats i ha activat una pàgina web específica per a la publicació.
Criden a la col·laboració
El GSM pretén que l'aplec llampec, que tindrà lloc dissabte a la tarda a la plaça sant Joan de Lleida, compti amb centenars de persones, motiu pel qual ha fet una crida per participar-hi a través de plataformes d'interacció d'Internet com ara Facebook.
Educació en el lleure com a atracció cap a la sardana
"Una forma d’arribar al sector infantil i juvenil és oferint un espai on es puguin desenvolupar socialment en un grup d’iguals, amb possibilitat de realitzar-se personalment i de forma col·lectiva, tenint present valors universals, com poden ser: la pau, la solidaritat, el respecte, etc. I tenint com a centre d’interès de tot això: la sardana". Amb aquesta idea el GSM ha elaborat el llibre-CD 'Picacurts', un recull de jocs i recursos per l'educació amb i en la sardana. La publicació és editada per l'Institut de Ciències de l’Educació-Centre de Formació Contínua de la Universitat de Lleida.
L'edició escrita per Albert Palau, Jordi Vivas, Gemma Curcó, Aleix Barberà i M. Pilar Artero considera que la sardana i el joc són una eina de comunicació i transmissió de valors com l'autoestima, la cooperació, la igualtat d’oportunitats, el consens o la creativitat, un contingut de creixement individual i col·lectiu, una font de goig, plaer i felicitat, porten a una acceptació de regles que permeten experiències d’aprenentatge o una pràctica de la democràcia en la participació.
El llibre compta amb il·lustracions de Gemma Curcó i el disseny gràfic d'Eva Corretgé i Pere Obiols, de l'estudi Oxigenidees. La programació del CD ha anat a càrrec de David Sánchez i de Sermena.
L'edició -la sortida de la qual havia estat anunciada per al 2007 amb motiu de Lleida, Capital de la Cultura Catalana- sortirà ara i vol ser una eina per a mestres i monitors.
[Imatge 1: Fotograma del vídeo per aprendre els passos per al 'flashmob'.
Imatge 2: Portada del llibre-CD]
Imatge 2: Portada del llibre-CD]
· Vídeo per aprendre els passos de l'aplec llampec:
Tweet