diumenge, 1 de maig del 2011

Esteve Molero rebrà la Medalla al Mèrit Musical

La musicòloga Anna Costal i el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert, entre la vintena de guardonats amb els Premis Sardana 2011
La Federació Sardanista de Catalunya ha anunciat aquest migdia a Organyà (Alt Urgell) la vintena de guardonats amb els Premis Sardana 2011. Entre els premiats hi destaquen la Medalla al Mèrit Musical per a Esteve Molero, compositor i director de les cobles Marinada i Jovenívola d'Agramunt. La musicòloga Anna Costal, coneguda per la seva recerca sobre Pep Ventura, rebrà els Premi Sardana als estudis sardanistes. El ballarí i coreògraf Cesc Gelabert serà reconegut amb el Premi a les iniciatives renovadores pel taller de creació coreogràfica amb dansaires de sardana esportiva. No hi ha data fixada per al lliurament dels premis, que segons l'ens federatiu "es farà a la tardor".
La Medalla al Mèrit Sardanista serà per a Joan Domènech Moner, la del Mèrit Cívic per a Joaquim Ruscalleda, per la difusió de la sardana des del seu Càmping Botànic Bonavista de Calella i la del Mèrit a la Dansa catalana recompensarà Eulàlia Hortal Brugés "per haver ensenyat les nostres danses arreu de Girona i diversos indrets d'Europa".
Els disc 'XX', de la Cobla Bisbal Jove, i l'adaptació de la música de cinema de l'època de Nino Rota feta per Esteve Molero i produïda per la Cobla Marinada rebran els Premi Sardana al treball discogràfic.

La Unió Anelles de la Flama de Valls serà reconeguda en l'apartat de Promoció i Difusió per l'organització de la final del Campionat de Catalunya de sardana esportiva aleví, infantil i juvenil. En la mateixa categoria es premiarà els músics Xavier Piñol Garcia i en Daniel Navarro per la creació de la cobla no-estable Volta Món, dedicada a exportar la música del gènere.
El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí rebrà el Premi Sardana al foment de l'estudi sardanista per la jornada sobre la cobla-orquestra. L'anunci arriba just el dia en què l'equipament celebra el seu vuitè aniversari.
Les monitores Montserrat Muñoz Llobet, Pilar Santa Ana Torra i Carme Grases Monfort seran premiades en l'apartat a la dedicació juntament amb Magda Perich, promotora de la Coordinadora d'Aplecs de les Comarques Meriodionals de la Catalunya autònoma, i Joan Francesc Beluch, fundador i primer president de la Federació Sardanista del Rosselló (nom que porta l'ens de Catalunya Nord).
El Grup Sardanista Balàfia, de Lleida, serà guardonat en la categoria de Promoció i Difusió. Els Premis Sardana a la continuïtat seran per als Aplecs de la Sardana de Figueres i Santa Perpètua de la Mogoda, pels 50 i 75 anys, respectivament; a la Colla Sardanista Rosa de Reus, pel seu mig segle; el Grup de Dansa de Vilanova, pels 70 anys, i l'Agrupació Sardanista de Mollerussa, pels 65.

[Esteve Molero. / Foto: Albert Font-Tarrés]