diumenge, 5 de setembre del 2010

Parlament i govern inclouen la 'sardana flamenca' a la Diada

El guitarrista Toti Soler posarà la música que ballarà la colla Mare Nostrum, en un acte amb representació d'arreu dels Països Catalans
Els actes commemoratius de l'Onze de Setembre que organitzen el govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya comptaran amb la composició 'Sardana flamenca' de Toti Soler, que serà interpretada musicalment pel propi guitarrista i en dansa per la colla Mare Nostrum. L'acte, dirigit un any més per Joan Ollé, tindrà lloc, a partir de dos quarts de dotze del migdia, al parc de la Ciutadella de Barcelona després de l'ofrena floral de les institucions a l'estàtua de Rafael Casanova. L'eix vertebrador de l'acte serà la llengua catalana i s'homenatjarà el parlar de Ponent, de l'Alguer, d'Andorra, de Balears, de Barcelona, de Catalunya Nord, del País Valencià i de les Terres de l'Ebre, a més dels expresidents de la cambra legislativa del Principat.
També destaquen les actuacions de Miquel Gil, Miquela Lladó, Franca Masu, Claudio Gabriel Sanna, Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, Gisela Bellsolà i Ester Nadal.
La campiona de Catalunya de Punts lliures, encarregada de la dansa de la sardana
La colla Mare Nostrum ha aprofitat aquest cap de setmana per fer una estada de preparació per afrontar el Campionat de Catalunya de la modalitat de lluïment, que retorna el 19 de setembre a Tarragona, i per intentar revalidar el títol de guanyadora de la modalitat de Punts lliures, a concurs únic, al certamen que Igualada acollirà al novembre.
La sardana, més enllà de la cobla
La programació de la sardana que Toti Soler va incloure com a primer tema del disc 'El Gat Blanc', publicat el 1973 per Edigsa, mostra com aquest gènere també s'ha desenvolupat fora del seu conjunt instrumental més habitual, la cobla. Dissabte que ve, el maresmenc estarà acompanyat per Maurici Villavechia, Marc Prat i Joan Anton Mas.
Soler és reconegut per la seua habilitat interpretativa amb la guitarra, motiu que li ha valgut reconeixements com el Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya (2005) o la Creu de Sant Jordi (2006).
Les institucions obvien el màxim guardó de la Generalitat
Al dossier que el Parlament i la Generalitat han facilitat als periodistes hi consta una breu biografia dels actuants, en la qual s'ha obviat la Creu de Sant Jordi atorgada pel govern a Toti Soler. Per contra, sí que hi consta el Premi Nacional de Música.

· Per escoltar 'Sardana flamenca', pots clicar aquí.