dijous, 9 de setembre del 2010

El tenorista de La Principal de la Bisbal Josep Gispert es jubila

El substituirà Ferran Miàs, fins ara component de la Jovenívola de Sabadell
L'empordanès Josep Gispert es retirarà al febrer del 2011 com a instrumentista de cobla després de 44 anys com a tenorista, 27 dels quals amb La Principal de la Bisbal. El substituirà el bisbalenc Ferran Miàs, titular de la Jovenívola de Sabadell des de principis del 2009.
"Faré 60 anys i són molts anys", explica Gispert a CREUANT. Tot i així, assegura: "em mantindré vinculat amb aquest món perquè continuaré donant classes però tindré els caps de setmana lliures". I és que Gispert és professor de l'Escola de Cobla Comarcal Conrad Saló i del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, una docència que s'amplia amb classes particulars.
"He fet el rècord de la Principal de la Bisbal fins al moment"
Gispert és instrumentista de la cobla-orquestra La Principal de la Bisbal des del 1983. Actualment, assumeix el rol de primer tenora en la formació de cobla i toca la flauta, el flautí i el saxo en el conjunt d'orquestra de ball. "He fet el rècord de permanència a la Principal de la Bisbal, fins al moment", destaca content. "Fins ara en Ricard Viladesau hi havia estat vint anys i Albert Martí, 22".
Miàs, un deixeble de Gispert
Si Gispert va aprendre a tocar la tenora amb el reconegut Ricard Viladesau, entre els seus alumnes ha tingut a Ferran Miàs, a qui li va donar les primeres lliçons amb l'instrument. El bisbalenc ha estat l'escollit per La Principal de la Bisbal. "Nosaltres no fem proves sinó que fitxem, escollim la persona més idònia. En aquest cas predominava la cadira del primer tenora", tal com explica a CREUANT el director de la formació, Francesc Cassú. "En Gispert també toca la flauta, el flautí i el saxo amb l'orquestra i hi ha ajudat que en Ferran Miàs també ho pugui assumir".
Cassú elogia la qualitat interpretativa del nou fitxatge "té una qualitat i unes característiques musicals idònies".
Miàs compta amb estudis de mestre, cursats a la Universitat de Girona, i de grau superior de tenora de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Abans d'arribar a la Jovenívola de Sabadell, havia estat intèrpret de les cobles Bisbal Jove, Marimunt, Foment i Cadaqués. El 2006 va guanyar la Beca Josep Maria Bernat per a joves instrumentistes juntament amb el fiscornaire Eduard Prats.
Després d'Ortí i Miàs, la cadira torna a estar buida
Ferran Miàs havia entrat a la Cobla Jovenívola de Sabadell a principis del 2009 per substituir Enric Ortí, qui havia estat el referent del conjunt, quan aquest va decidir deixar la formació en la qual havia crescut per assumir el repte d'incorporar-se a la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.
"Ens ha vingut de cop, ens ho va dir dilluns i avui tenim assaig i començarem a parlar per buscar-li substitut", explica a CREUANT Salvador Saumoy. El representant de la Jovenívola de Sabadell confessa que "era d'esperar que algun dia vingués la Principal de la Bisbal a buscar-lo perquè és molt bo però no esperàvem que en Gispert es retirés tan aviat".
"Han fet un gran fitxatge i ens alegrem per a ells perquè és un bon músic", afirma Saumoy en referència al conjunt empordanès.
En referència a les baixes, primer, d'Ortí i, després, de Miàs, Saumoy considera que "si no ho fessin bé no haguessin marxat, hem tingut dos tenoristes que són dels millors que hi ha i és normal que els busquin". També recorda altres instrumentistes de prestigi que han passat per la Jovenívola de Sabadell, com ara els tiblaires Marcel Artiaga, Oriol Gisbert o Francesc Benítez, entre altres.

[Imatge 1: Josep Gispert. / Foto: Josep Renalias
Imatge 2: Ferran Miàs. / Foto: Cobla Jovenívola de Sabadell]


CREUANT entrevista Josep Gispert:
· "Ara el jovent puja molt ben preparat" (09/09/2010)