dilluns, 22 de novembre del 2010

La cobla també és argentina

Formen un conjunt basat en la cobla però amb canvis d'instruments
Cobla La Donya. Aquest és el nom que ha adoptat una formació musical que es va estrenar públicament dissabte a l'Argentina durant l'acte de celebració del vint-i-tresè aniversari de l'Agrupació Cultural Catalana de Mendoza, que encapçala Núria Laura Muñoz Ginesta. El conjunt es va crear el 29 de setembre sota l'impuls de Brian Hall, que n'exerceix la direcció.
"Aconseguir trobar els músics adequats m'ha costat gairebé dos anys", explica Hall a CREUANT. La Donya ha fet alguns canvis en els instruments ja que "els instruments típics que porta la cobla aquí no existeixen i molt menys gent que els sàpigui tocar". Així, en lloc del flabiol i el tamborí s'hi ha situat la flauta travessera de Juan Ingacio Molina, al dels tibles, els saxòfons soprano d'Agustina Guillén i Gaston Secchi Isuani, i a de les tenores, els saxòfons alts de Fernando Azuri i Eugenia Vaieretti. A les trompetes s'hi han situat Leonardo Altavilla i Carlos Alvarez i al trombó Pablo Ivars. Una altra variació es produeix en la posició dels dos fiscorns: amb el saxòfon tenor de Nicolás Budassi i el saxòfon baríton de Poly Castillo. Trilce Aldana n'és la contrabaixista.
"El tible i el saxo soprano s'assemblen bastant"
"El saxòfon té un timbre que s'assembla bastant al de l'instrument original, en especial el del tible i el saxòfon soprano". La decisió "em facilita les coses a mi", admet Hall, ja que està acabant la llicenciatura en Música amb l'especialitat d'aquest instrument a la Universidad Nacional de Cuyo.
Tal com explica el director del conjunt, l'Agrupació té una tenora i un flabiol i em vaig encarregar de posar-los en condicions i estem delerosos d'aprendre'ls de tocar, mentre intentem aconseguir el material d'estudi".
"Catalunya aposta per l'art"
 Hall es manifesta "molt feliç" per la creació de la cobla i explica que "les meues arrels poden no ser catalanes però defenso Catalunya sobretot perquè Catalunya aposta per l'art i trobo que això és una cosa fora d'aquest món". I afegeix: "Tant de bo tots els països imitessin aquesta virtut, que fa Catalunya gran".
Per començar, tres sardanes i Els Segadors
Per al concert inaugural, que va tenir lloc a la sala d'actes de l'escola-llar 'Eva Perón' de Mendoza, van preparar un repertori amb tres sardanes de Francesc Rius: 'El darrer plor', 'Margarida' i 'A una donzella', a més de l'himne 'Els Segadors'. L'actuació va començar a les set de la tarda, les dotze de la nit a l'horari català.

[Foto: Cobla La Donya]

· Vídeos de l'estrena: