dimarts, 1 de març del 2011

Dansaires de competició inauguraran el GREC'11

El festival estrenarà la primera sardana del compositor i pianista Carles Santos
Dotze dansaires de colles sardanistes de competició participaran en l'espectacle inaugural que prepara la companyia Gelabert-Azzopardi per a la inauguració del festival GREC 2011 de Barcelona. L'actuació, titulada 'La muntanya al teu voltant', comptarà amb l'estrena de la primera sardana composada per Carles Santos i serà la primera producció catalana de dansa que obrirà el festival.
Els dansaires, que s'uniran al cos de dansa encapçalat per Cesc Gelabert, ja van participar en un laboratori de creació coreogràfica durant la passada edició de la Fira Mediterrània de Manresa. La interpretació musical anirà a càrrec de la Banda Municipal de Barcelona. Serà el 17 i el 18 de juny al Teatre Grec de Barcelona.
A més de l'obra de Santos, tocaran les sardanes 'De nit al pont de sant Agustí', de Francesc Cassú; 'La Flama de la Sardana', de Tomàs Gil i Membrado, i 'Catalina' i 'Sonàmbula', de Pep Ventura. Per a la composició de Cassú, la formació musical emprarà els arranjaments del propi autor mentre que per a la resta seran de José Ramon Gutíerrez, amb l'empremta de Borja Ramos. 
Salvador Brotons, Lydia Azzopardi o Perejaume, altres grans noms que hi participaran
El director Salvador Brotons serà l'encarregat de dirigir la Banda Municipal de Barcelona, com a director titular que n'és. Lydia Azzopardi serà l'encarregada del vesturari i coodirectora artística de l'espectacle juntament amb Cesc Gelabert, que en serà el director i coreògraf. L'espai escènic serà obra del pintor i poeta Perejaume, guardonat amb el Pemi Nacional d'Arts Visuals (2005) de la Generalitat de Catalunya i l'homònim del ministeri espanyol de Cultura, el 2006.
Gelabert ha rebut reconeixements com el Premi Nacional de Dansa de la Generalitat de Catalunya, l'homònim del ministeri espanyol de Cultura, el 2006, o el màxim guardó dels Herald Angel Awards d'Escòcia, el 2004. Per la seua banda, Santos ha aconseguit el Premi Nacional de Composició (1990) i el de Teatre (2001) de la Generalitat de Catalunya i el de Música en la categoria de compositoció (2008) del ministeri espanyol de Cultura o la medalla de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, el 2009.
"Com estar entorn i al centre d'una muntanya?"
El director, codirector artístic i corèograf de 'La muntanya al teu voltant', Cesc Gelabert, explica que "és un espectacle que gira, essencialment, entorn d'un dels misteris que més em fascina com a ballarí i coreògraf: la presència del ballarí i la seva relació amb la coreografia i el col·lectiu" ja que "així com un arbre és quelcom individual o part d'un bosc, la presència és quelcom personal o el resultat d'una interrelació amb els altres". El ballarí es pregunta: "Com estar entorn i al centre d'una muntanya? Com ser un abisme i una mirada?”.

 [Moment de la presentació del GREC 2011./